eur:
387.81
usd:
358.21
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg egyik hirdetését távolítja el egy férfi Szentpéterváron 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP

Közelednek Wagner-zsoldosok Moszkvához, Putyin elhagyhatta a fővárost - fotók

A Wagner-zsoldosok beléptek Lipec tartományba – közölte az orosz régió kormányzója. Időközben repülési adatok alapján szárnyra kapott a pletyka, hogy az orosz elnök elhagyta Moszkvát, ahol rendkívüli állapot van érvényben, ellenőrzőpontokat is felállítottak. Állítólag minden jegy elfogyott a Moszkvából Grúziába és Törökországba induló járatokra.

Az orosz Lipeck tartomány kormányzója szerint a Wagner-zsoldoscsoport behatolt a térségbe. A lipecki régió körülbelül 360 kilométerre délre található Moszkvától, és sokkal közelebb van a fővároshoz, mint a déli Rosztov, ahol a Wagner-erők az éjszaka folyamán megjelentek, és ahol Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér a legutóbbi hírek szerint tartózkodott. Ez azt jelenti, hogy már csak egy megye választja el a lázadókat az orosz fővárostól.

A hatóságok "minden szükséges intézkedést megtesznek a lakosság biztonsága érdekében. A helyzet ellenőrzés alatt áll" – közölte Igor Artamonov kormányzó a Telegramon, de a The Guardian jelentése szerint további részleteket nem árult el a zsoldosok jelenlétéről.

A fegyveresek konvoja éjszaka indult Moszkva irányába, átlépve Ukrajnából Oroszországba, majd tovább haladva észak felé.

Lipeckből fotók is felkerültek a közösségi médiába. Ezek tanúsága szerint az átalakított civil járművek némelyike gyalogsági felszereléseket szállít, de vannak a menetben páncélozott járművek (harckocsik, gyalogsági harcjárművek, légvédelmi eszközök) is.

Időközben a Wagner csoport azt állította, hogy a lipecket védő reguláris erők átálltak hozzájuk és csatlakoztak a Moszkvába haladó menetoszlophoz. Egyelőre nem tudni, valóban így van-e.

A Reuters újságírói korábban csapatszállítókat és egy tankot szállító platós teherautót láttak elhaladni Voronyezs városa mellett, ahol egy helikopter rájuk lőtt. Arról azonban nem érkezett jelentés, hogy a lázadók jelentős ellenállásba ütköztek volna az autópályán.

Egyes, ellenőrizetlen közlések szerint már Moszkva közelében is felbukkantak a Wagner erői: Barabanovo településénél látták őket, ez a hely alig két órára van a fővárostól.

Moszkvában és környékén védelmi - orosz megfogalmazás szerint terrorellenes - intézkedéseket léptettek életbe, a főváros környékén ellenőrzőpontokat is felállítottak. A Google Térkép szolgáltatása útlezárásokat jelenít meg az M4-es autópályán Moszkvától délre, azon az útvonalon, amelyen a Wagner-lázadók érkeznek.

Moszkva, 2023. június 24.
Rendőrök a Moszkvába vezető úton felállított ellenörzőpontok egyikénél 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Rendőrök a Moszkvába vezető úton felállított ellenörzőpontok egyikénél 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el a déli Rosztovban. MTI/EPA/Makszim Sipenkov

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a moszkvai városi főügyészségre hivatkozva azt írta, hogy a fővárosi katonai egységek, szolgálatok maximális készültségben vannak. Mint írták,

a fővárosban rendkívüli állapot van érvényben,

és ez az állampolgárokat, jogi személyeket is korlátozza, többek közt a mozgásuk szabadságában, a közlekedési eszközök használatában és a kommunikációban. Az Index tudósítása szerint a lakosságot bármikor ellenőrizhetik, megmotozhatják őket. Végül arra is felhívták a figyelmet: büntetőjogi felelőssége lehet azoknak, akik hamis információkat terjesztenek.

Számos jelentés látott napvilágot arról, hogy Vlagyimir Putyin elnöki gépe helyi idő szerint 14:16-kor felszállt a moszkvai Vnukovói repülőtérről, majd északnyugat felé vette az irányt.

Nem lehetett megerősíteni, hogy Putyin volt-e a gépen, szóvivője, Dmitrij Peszkov pedig azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az elnök "a Kremlben dolgozik" – tudósított a hirado.hu.

Az Iljusin II-96-300PU típusú speciális gépet a FlightRadar nyomkövető szoláltatása alapján magyar idő szerinti 13:16-kor látták indulni Moszkvából, de Tver város közelében eltűnt a repülőket nyomon követő rendszerből. A BBC megjegyezte, hogy Putyin sok időt tölt a Moszkvától északnyugatra fekvő Valdai-tónál található rezidenciáján, és nem a fővárosban él.

Állítólag a Wagner-zsoldoscsoport közeledtével hirtelen beteltek a moszkvából induló repülőjáratok. A Der Spiegel arról számolt be, hogy a Moszkvából Tbiliszibe, Asztanába és Isztambulba tartó közvetlen repülőkre hamar elfogyott minden jegy.

Moszkva óva inti a Nyugatot a helyzet kihasználásától

Az orosz külügyminisztérium szombati közleményében óva intette a nyugati országokat attól, hogy a Wagner-zsoldoscsoport lázadását "ruszofób céljaik elérésére" használják fel – írja a Reuters. A tárca szerint a kísérlet nem talál támogatásra sem Oroszországban, sem a józan külföldi politikai erők körében, a helyzetre a közeljövőben megtalálják a méltó megoldást, az ukrajnai "különleges hadműveletnek" pedig minden célja teljesülni fog.

"Oroszország folytatja szuverén útját a biztonság szavatolása, tekintélyének megerősítése a nemzetközi színtéren és a többpólusú világrend megteremtése felé. Moszkva nagyra értékeli, hogy szövetségesei és külföldi partnerei megértik ezt az elvi álláspontot" - hangzott a közlemény.

Időközben nemcsak a nyugati szövetségesek egyeztetnek: a Kreml sajtószolgálata szerint Putyin Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt telefonon. A közlés szerint

a török fél kezdeményezésére tájékoztatta a fegyveres lázadással kapcsolatban az országban kialakult helyzetről. Erdogan szerint fontos józan ésszel cselekedni.

A Kreml szerint a török elnök "teljes támogatásáról" biztosította az orosz vezetést.

A BBC azt írta, hogy biometrikus arc-összehasonlító eszközökkel folytatott vizsgálata alapján valóban találkozott szombat reggel Jevgenyij Prigozsin az orosz védelmiminiszter-helyettessel, Junusz-bek Jevkurovval, valamint Vlagyimir Sztyepanovics Alekszejevvel, az orosz katonai hírszerzés helyettes vezetőjével. Egyedül a hírszerzés helyettes vezetőjének személyazonosságát nem sikerült száz százalékig megerősíteni. Ennek a sajátos beszélgetésnek a tartalmáról itt írtunk.

Amnesztiát ígérnek a harcosoknak

Egyre inkább az látszik, hogy Moszkva szeretné kifogni a szelet a Wagner vitorlájából azzal, hogy kíméletet ígér a szervezetet otthagyó harcosoknak. Putyin erre utaló nyilatkozata, illetve a védelmi minisztérium közlése után most egy orosz törvényhozó egyenesen kijelentette:

a Wagner harcosai amnesztiát kapnak, ha leteszik a fegyvereiket, de ezt minél hamarabb meg kell tenniük.

Az orosz állami tulajdonú TASZSZ hírügynökségnél megjelent beszámoló szerint ezt a "különleges hadművelet" során elért érdemeik miatt tehetik meg (egyelőre).

(A nyitóképen: A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg egyik hirdetését távolítja el egy férfi Szentpéterváron 2023. június 24-én.)

Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×