eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
20 February 2023, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: A motto float with the inscription Putins delusion shows the leader of the Russian mercenary force Wagner Prigozhin referring to Nazis all over the world. DĂźsseldorf is hosting its first Rose Monday parade in three years; in 2021 and 2022, the parades were canceled due to Corona. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by Federico Gambarini/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Federico Gambarini/picture alliance/Getty Images

Jevgenyij Prigozsin – tini utcai rablóból Kreml-alvállalkozó, majd zsoldosvezér és puccsista

Jevgenyij Prigozsin az utóbbi hónapokban a börtönökből is toborzott kétes hírű Wagner zsoldosseregével és az orosz hadvezetés elleni, trágárságoktól hemzsegő videói miatt világhírű lett. Annyit a híreket figyelő közvélemény már korábban is tudott róla, hogy őt hívták „Putyin szakácsának” – de hogyan jutott ilyen magasra?

Az 1961-es születésű Prigozsin életének meghatározó irányt adott egy hideg, leningrádi éjszaka.

A dolog 1980 márciusában (még a nyári, moszkvai olimpia előtt) történt, amikor az akkor még tizenéves, sportiskolába járó és sífutónak készülő későbbi Wagner-vezér „a haverokkal sétálva” észrevett egy étteremből kilépő bőrcsizmás nőt.

Tüzet kértek tőle, de Prigozsin keze egy pillanat alatt a nyakára fonódott és elkezdte fojtogatni. Addig, amíg el nem veszítette az eszméletét. A suhancok a csizmával és a nő ékszereivel a kezükben elfutottak a helyszínről.

Az esetet a Telegraph című brit lap elevenítette fel, megjegyezve, hogy a Prigozsin 10 év szigorított börtönt kapott ezért és lakásrablásokért, de később a szintén leningrádi (szentpétervári) születésű Vlagyimir Putyin elnök egyik közeli bizalmasa lett, és végül az utóbbi időben Ukrajnában a piszkos munkát végezte az orosz inváziós erőknek. Egészen a mostani hihetetlen kenyértörésig – bár a két közeli ismerős még szombat reggel is kerülte, hogy nevén nevezze és közvetlenül a másikat vádolja meg a bizarr eseményekért.

Hot dog-árusból Putyin és Bush „felszolgálója”

A most 61 éves Prigozsin éveken át a félárnyékban élő, de lojális putyinista volt.

Nevéhez fűződik az angolul IRA rövidítéssel említett (ironikus módon az északír terrorszervezetet idéző) Internet Kutató Ügynökség – ez zengzetes neve ellenére nemes egyszerűséggel egy szentpétervári trollgyár, ahonnan főállásban dolgozó fiatalok és mások tömték meg Kreml-párti bejegyzésekkel a nyugati újságok kommentoldalait. Amerikai nyomozók szerint Prigozsin finanszírozta az IRA-t és az amerikai pénzügyminisztérium emiatt 2019-ben szankciós listára tette.

A brit lapokban az egymással vitázó olvasók előszeretettel minősítik „Kremlobotnak” azokat, akik esetleg az ő véleményüktől eltérő narratíva hívei.

Prigozsin ügynökségét emellett azzal is vádolják, hogy hamis információk terjesztésével Donald Trump javára beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásokba – bár az állítólag orosz művelet heves viták tárgya a politikailag megosztott Egyesült Államokban, ahol a Trump-pártiak "Russia Hoax-nak", azaz Oroszországgal kapcsolatos átverésnek nevezik.

A Prigozsin életét összegzők megemlítik, hogy miután letöltötte fent említett büntetését egy gulágra emlékeztető büntetőtelepen, a Szovjetunió összeomlása idején, 1990-ben szabadult – de ennek ellenére nem vetette bele magát a kaotikus 90-es évek burjánzó szentpétervári maffiavilágába.

Az akkor még fiatalembert egyedül nevelte az édesanyja, és úgy tűnik hamar megmutatkozott az üzleti vénája:

hot dogot kezdett el árulni egy szentpétervári piacon, és így keresett meg havonta Oroszország egyes részein még ma is irigylése méltó havi 1000 dollárt.

Emellett gyógyszerésznek tanult, de nem fejezte be a főiskolát.

Viszont a hot dog-árus egy évtized múltán feltűnt Vlagyimir Putyin környezetében. Sokan ismerik az ikonikus fotót, amelyen ételt szervíroz az orosz elnöknek, aki grimaszt vágva mustrálja, hogy mi van a tányérján.

Az egyik ilyen eseményen Prigozsin nemcsak Putyint és akkori feleségét, Ljudmillát szolgálta ki, de a Szentpétervárra látogató ifjabb George Bush amerikai elnököt és a First Ladyt, Laurát is.

Ezután ragadt rá a „Putyin szakácsa” vagy „Putyin séfje” gúnynév – bár az idén közölte, hogy nem is tud főzni és szerinte akkor már inkább hívják „Putyin mészárosának”.

Éttermi vállalkozása szárnyra kapását az is segítette, hogy ellátó cége zsíros állami megrendeléseket kapott országszerte: beosztottjai üzemeltettek iskolai menzákat és katonai étkezdéket. Egyes kommentátorok szerint "többszáz céget irányít".

Terjeszkedés: trollfarm, majd a Wagner

Az üzletember ezek után kezdett el „diverzifikálni” és például pénzelni az elhíresült trollfarmot.

A Wagner születését 2014-re datálják és az úgynevezett Szláv Hadtestből nőtt ki. Ismert: ez előtt két évvel mondta azt Putyin az Állami Dumában, hogy támogatja magánkatonai cégek (PMC-k) hálózatának létrehozását, amivel az állam közvetlen beavatkozása nélkül lehetne megvalósítani nemzeti érdekeket.

Az alapítóként a GRU (vagy GU) katonai hírszerzésben és a két csecsen háborúban szolgált Dmitrij Utkint említették, és Prigozsin egészen 2022-ig tagadta, hogy köze lenne a zsoldoscéghez (végül a VKontaktye közösségi médiumban ismerte el tavaly szeptemberben, hogy 2014 májusában ő alapította). Utkin volt Prigozsin biztonsági főnöke.

Nyugati, illetve ukrán hírszerzők szerint

a Wagner az orosz állam infrastruktúráját használta 2014-től, és a Krím elcsatolásában is szerepet játszott.

A Szíriában megfogant, de a Maliban és a Közép Afrikai Köztársaságban is feltűnt Wagner azután vált hírhedtté, hogy Prigozsin bevetette a kelet-ukrajnai Bahmut (oroszul Artyemovszk) „húsdaráló” ostromában és „emberi hullám” támadásai nyomán végül elfoglalta a szinte porig rombolt várost.

(Közép-Afrikára visszatérve: Prigozsin pénteki videójában dühösen vádaskodott, hogy az oda szánt pénzeket szétlopták és „fel kellett adni Afrikát”. A történet sötétebb része három orosz tényfeltáró újságíró 2018-as meggyilkolása a Közép Afrikai Köztársaságban – köztük az volt egyik legismertebb orosz oknyomozó, Orhan Dzsemal –, akik a Wagnernek a helyi ásványkincs-bányászathoz fűződő kapcsolatait kutatták. További vádak szerint a wagneresek több tucat polgári lakost öltek meg, Líbiában pedig aknákat telepítettek 2019-2020-ban.)

"Nem könnyű ember"

Prigozsint volt beosztottjai erőszakos és türelmetlen embernek írják le. Gyenyisz Korotkov, az ellenzéki Novaja Gazéta egykori újságírója és a Dossier Center oknyomozója „faragatlan, kicsinyes zsarnoknak” nevezte, „aki szorosan kézben tartja és belülről ismeri a vállalkozásait, és hajlamos a kiszámíthatatlan ötletekre” – például arra, hogy meginduljon az állam ellen, ahonnan nincs visszaút.

Prigozsin az ukrajnai invázió kezdetén még Putyin lojális, piszkos munkára is kapható jobbkezének vagy legalábbis segítőjének tűnt.

A börtönöket járva toborzott rabokat „a különleges katonai műveletre”, hat hónap ukrajnai szolgálat után szabadságot és amnesztiát ígérve nekik. (Vajon erre ki teremtette meg a jogalapot?)

„Isten és Allah csak koporsóban tud kivinni benneteket a börtönből, de én élve is. Viszont nem biztos, hogy élve hozlak vissza benneteket” – mondta.

Egyik elhíresült bahmuti videóján Prigozsin gúlában fekvő holttestek előtt beszélt. Dühösen azt mondta, hogy ezek az ő harcosai, akik a „csalárd” katonai vezetés miatt haltak meg, mert visszatartják tőlük a lőszert.

Az alábbi videón: "Maga engem miért tegez? És miért lövi a "békéseket" (civileket)?" - Részben ez hangzott el Prigozsin állítólagos szombati találkozóján Junusz-bek Jevkurov orosz védelmi miniszter-helyettessel és Vlagyimir Alekszejev vezérkari főnök-helyettessel a Déli Katonai Körzet központjában, Rosztovban.

Korábban Prigozsin azzal keltett visszatetszést, hogy jóváhagyóan nyilatkozott egy az ukránokhoz dezertált, de általuk valahogy a Wagnernek visszaadott zsoldos videón rögzített, pörölykalapácsos kivégzéséről.

Egyik, Norvégiába menekült parancsnoka is a Wagner brutalitását részletezte.

A Wagner-vezér a művelet éléről leváltott Szergej Szurovikin (őt hívják szíriai tettei miatt Armageddon tábornoknak) dicséretével még abban reménykedett, hogy „evolúciós” változást csikarhat ki a katonai vezetésen belül. Szurovikin szerinte az ukrajnai műveletet szerinte hozzáértőbben vezette, mint butának kikiáltott utódja. (Szurovikin viszont nem tudott mást tenni, minthogy egy pénteki videóban Prigozsin elfogására szólítsa fel a Wagner-harcosokat, közölve, hogy az események az ellenség, az ukránok kezére játszanak).

Prigozsin fontos tényező lett a háborúban, ahogy Ramzan Kadirov csecsen vezető hadteste is, sőt, ők ketten közösen is ostorozták már az orosz tábornokokat. (Kadirov azonban most deklarálta, hogy Putyinhoz marad hű és kész fellépni Prigozsin ellen).

Vajon milyen folyamatot indított be?

Szombat reggelre az a hihetetlen helyzet állt elő, hogy Prigozsin – Putyin egykori „szakácsa” – két orosz várost, Rosztovot és Voronyezst elfoglalva, és állítása szerint egy harci helikopter lelövésével nyíltan kesztyűt dobott volt patrónusának.

A kérdés, hogy meddig jut el a Moszkvát megcélzó hadoszlopával, illetve hogy kísérlete milyen hatalomváltást provokálhat ki Oroszországban. Emlékeztetőül: az 1991-es keményvonalas szovjet puccsistákat legyőzték, de mindez Borisz Jelcin felemelkedéséhez, Mihail Gorbacsov háttérbe szorulásához és végül a Szovjetunió összeomlásához vezetett.

(A nyitóképen: Egy „Putyin téveszméje” feliratú pólót viselő Prigozsin-karikatúra egy 2023 februári düsseldorfi karneválon, amelyen a Wagner-vezér a világ minden táján élő, náciknak tartott népekre utal.)

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×