eur:
390.73
usd:
366.36
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Az előző napok harcaiban megrongált háznál takarít romokat egy férfi a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 25-én, amikor 72 órás tűzszünet van érvényben a háborúzó felek között. Szudánban április 15-én robbant ki fegyveres küzdelem az országot irányító Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg és az ellenlábasa, egykori helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok ellenőrzése alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között.
Nyitókép: MTI/AP/Marwan Ali

Kétes reménysugár a szudáni rémálomban

Egyhetes tűzszünetről állapodtak meg szombat este a harcoló felek Szudánban, ahol korábban légicsapások rengették meg a szudáni fővárost, és fegyveresek kifosztották a katari nagykövetséget.

A kartúmi heves harcok hátterében az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette szudáni hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló, félkatonai erők (RSF) képviselői egy hétig tartó, hétfőtől kezdődő tűzszünetben állapodtak meg - jelentette be szombaton közös nyilatkozatban az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia.

A tűzszünet május 22-én kartúmi idő szerint 21 óra 45 perckor lép életbe, és hét napig tart - derült ki a kiadott közleményből.

Az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok vezette félkatonai gyors támogató erők (RSF) több mint egy hónapja harcolnak a hatalom megszerzéséért.

A tűzszünetet két héttel azután is bejelentették, hogy a két hadviselő tábornok képviselői először találkoztak a szaúd-arábiai Dzsiddában.

A szembenálló felek május 11-én ígéretet tettek arra, hogy tiszteletben tartják a humanitárius elveket és lehetővé teszik a humanitárius segélyek áramlását.

Martin Griffiths, a világszervezet vészhelyzeti koordinátora csütörtökön azonban sajnálatát fejezte ki a nyilatkozat "jelentős és kirívó" megsértése miatt.

Abu Szimbel, 2023. május 18.
A harcok elől északra menekülő szudániak kompon folytaják útjukat a Níluson, miután Egyiptomba érkeztek az Abu Szimbel-i határátkelőn keresztül 2023. május 18-án. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint a fegyveres konfliktus április 15-i kezdete óta 84 ezer szudáni keresett menedéket Egyiptomban. Az ENSZ 200 ezerre becsüli az utóbbi egy hónapban külföldre menekülő szudániak számát.
MTI/EPA/Háled el-Fiki
A harcok elől északra menekülő szudániak kompon folytaják útjukat a Níluson, miután Egyiptomba érkeztek az Abu Szimbel-i határátkelőn keresztül 2023. május 18-án. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint a fegyveres konfliktus április 15-i kezdete óta 84 ezer szudáni keresett menedéket Egyiptomban. Az ENSZ 200 ezerre becsüli az utóbbi egy hónapban külföldre menekülő szudániak számát. MTI/EPA/Háled el-Fiki

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint

  • eddig legkevesebb 676 halálos áldozata és 5576 sebesültje van a harcoknak.
  • Mintegy 936 ezren voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból, közülük mintegy 200 ezren a környező országokban kerestek menedéket.

Számos ország szervezetten menekítette ki állampolgáraikat az országból a harcok elfajulásakor.

A felek között azóta között többször is született megállapodás tűzszünetről, ezek azonban jellemzően kudarcba fulladtak.

(A nyitóképen: Az előző napok harcaiban megrongált háznál takarít romokat egy férfi a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 25-én, amikor 72 órás tűzszünet van érvényben a háborúzó felek között. Szudánban április 15-én robbant ki fegyveres küzdelem az országot irányító Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg és az ellenlábasa, egykori helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok ellenőrzése alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kedvezőbbé vált a felújítás, építés lehetőségének a megítélése a lakosság körében, de nem terveznek sokkal többen felújítást 2024-ben - állapította meg friss reprezentatív online kérdőíves felmérése alapján az Impetus Research. Tízből három magyar tervez valamilyen felújítást vagy bővítést otthonában, többségük 500 ezer forint alatti értékben, míg az új építkezésben gondolkodók aránya mindössze 4 százalék.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×