eur:
390.97
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A jeruzsálemi al-Aksza mecset aranyozott kupolája a mohamedán szent böjti hónap, a ramadán idején, 2019. május 28-án. A 30 napos böjt során a hithű muzulmánok naponta ellátogatnak a mecsetbe, ahol a Koránt tanulmányozzák, és az esti imát követően taravih imát végeznek. A test és a lélek megtisztulása érdekében a hívők napkeltétől napnyugtáig nem vesznek magukhoz ételt és italt, továbbá tartózkodnak a dohányzástól és a nemi kapcsolattól.
Nyitókép: A jeruzsálemi al-Aksza mecset aranyozott kupolája a mohamedán szent böjti hónap, a ramadán idején, 2019. május 28-án. MTI/EPA/Alaa Badarneh

Izrael légitámadást intézett Libanon ellen

Az izraeli hadsereg pénteki közlése szerint Izrael légitámadást intézett Libanon déli részét célba véve, és növelte a Gázai övezet elleni csapásokat, válaszul arra a 34 rakétára, amelyet csütörtök délután Libanonból indítottak Izrael északi részei ellen.

Több fórumon is közölték, hogy a légitámadás során a csütörtöki támadásért felelős iszlamista Hamász szervezetet vették célba. A Twitteren azt írták, hogy többek között a Hamászhoz tartozó dél-libanoni terrorista infrastruktúrákat találtak el a válaszul adott támadás során.

A hadsereg nem hagyja, hogy a Hamász terrorista szervezet Libanonból működhessen - jelentették ki, hozzátéve: "a libanoni állam minden olyan támadásért felelős, amelyet az ország belterületéről indítanak".

Az Al-Majadín nevű, libanoni székhelyű pánarab televízió péntek reggel a dél-libanoni Türosz városából robbanásokról számolt be. A tudósítás szerint a közelben található egy palesztin menekülttábor is.

Izrael csütörtök este a Hamász Gázai övezetbeli katonai létesítményeit, köztük alagutakat és fegyvergyártó egységeket is célba vett, a gázai fegyveresek péntek hajnalban ennek ellenére folytatták a Dél-Izrael elleni rakétatámadásokat.

A csütörtök délután Izraelt ért támadások után Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a biztonságpolitikai kabinet csütörtök esti ülésének kezdetén kijelentette, hogy "Izrael ellenségei megfizetnek minden agresszióért".

Az egyébként is viszályos helyzetet tovább nehezíti, hogy éppen folyik a muszlim böjti hónap, a ramadán, a húsvét miatt pedig számos zsidó hívő a Templom-hegyre, arab nevén a Haram al-Sarif teraszra zarándokol, ahol az Al-Aksza-mecset áll; ez egyben az iszlám vallás harmadik legszentebb helye Mekka és Medina után.

Az izraeli fővárosban található, több vallás szempontjából is fontos Templom-hegy jelenleg muszlim vezetés alatt áll, a biztonságáért azonban Izrael felelős. A fennálló feszültség a héten tovább fokozódott, az Al-Aksza mecsetnél csütörtökön már második napja zavargásokra ébredt a jeruzsálemi óváros.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×