eur:
392.67
usd:
365.91
bux:
66497.49
2024. április 26. péntek Ervin
Holttestet emelnek ki egy összeomlott épület romjai közül a délkelet-törökországi Diyarbakir nagyvárosban 2023. február 6-án, miután hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét. A tíz törökországi tartományt érintő földmozgásoknak legkevesebb 284 a halottjuk és 2323 a sérültjük, a katasztrófában legalább 1710 épület összeomlott. Eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os erősségű volt.
Nyitókép: MTI/EPA/Deniz Tekin

Egeresi Zoltán Törökországból: "ilyen katasztrófa 30 évente egyszer fordul elő"

A földrengés által leginkább érintett területen vannak olyan létesítmények, ahová ilyenkor menekülni lehet, ott tudnak egymással találkozni a rokonok, barátok a hajnali földrengés után, a mobilokat azonban - a hatóság kéri - nem nagyon használhatják most. Most még embermentő csapatokra van a legnagyobb szükség.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb földrengése volt Törökországban a hétfő hajnali.

Az érintett kelet-törökországi tartományokban élők a további földmozgásoktól tartva igyekeztek elmenekülni az épületek közeléből - mondta az InfoRádiónak az országban, Ankarában, tehát az epicentrumtól 500 kilométerre tartózkodó Egeresi Zoltán Törökország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa.

"A közösségi médiát azonnal ellepték a történtek beszámolói, és az állami szervek is azonnal nyilatkoztak arról, hogy mi a helyzet. Ez volt az elmúlt időszak legnagyobb földrengése" - vázolta.

A szír határ közelében lévő megyéket érintette a katasztrófa, nagyjából 6-7 megyét komolyabban, a többiben viszont csak kisebb károk jelentkeztek; Egeresi Zoltán elmondása szerint a legnagyobb rengés helyszíne egy közepesen sűrűn lakott terület, amelynek tengerpartja is van, ahol viszont az epicentrum volt, az hegyvidékes terület, kevesen laknak ott.

"Gaziantep megye azonos nevű városa viszont az ország negyedik-ötödik legnagyobb városa, ott a rengés sokkal komolyabban érintette a lakosokat. Diyarbakir is Délkelet-Törökország egyik legnagyobb városa, ott is dőltek össze épületek" - tette hozzá.

Úgy vélekedett, a török hatóságok "hozzá vannak szokva", hogy gyakori a földrengés az országban, a keleti rész pedig még érzékenyebb ebből a szempontból.

"Nem olyan régen voltam Hatayban (ez egy Szíriával határos, tengerparti megye - a szerk.), amely szintén érintett volt a földrengésben. Ott is lehetett érezni a lökéseket. Rendszeresen vannak tehát földmozgások, viszont ekkora mértékű katasztrófa 30 évente egyszer fordul elő" - folytatta.

Mivel lehet segíteni ilyenkor?

  • Mentőalakulatokkal,
  • anyagiakkal,
  • materiális segítséggel.

"Jelenleg még a károk felmérése és az embermentés zajlik, de tekintve, hogy a török külügyminisztérium segítséget kért, minden odaküldött embermentő alakulat nagyon pozitívan fog hatni a mentési munkálatokra" - jelezte.

Több tucat utórengés volt (sőt, interjúnk készülte óta még egy erős, 7,6-os rengés is volt), e mentén a hatóságok azt kérték az emberektől, hogy "a kommunikációs csatornákat hagyják nyitva, a telefont pedig ne használják beszélgetésre, csak ha valami komoly megbeszélnivaló van; SMS-ben, rövid üzenetekben kommunikáljanak".

"Mivel ráadásul ez egy földrengésveszélyes zóna, az emberek egy része azonnal elhagyta a lakását hajnalban, ám részben hegyvidékes területről van szó, az országban hideg van, esik a hó. Vannak, akik az autóikban húzták meg magukat, de egyre többen vannak a szabad ég alatt is. Ők megpróbálhatnak eljutni azokba direkt ilyen céllal létrehozott helyekre (parkok, terek), ahol védve lehetnek és megtalálhatják őket a rokonaik, barátaik. Az összedőlt, összedőlő házakból pedig most még zajlik az emberek kimentése" - húzta alá Egeresi Zoltán Ankarából.

(A nyitóképen: Holttestet emelnek ki egy összeomlott épület romjai közül a délkelet-törökországi Diyarbakir nagyvárosban 2023. február 6-án. Eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os erősségű volt.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×