eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A szíriai polgári védelem tagjai épületromok alatt rekedt embereket keresnek az északnyugat-szíriai Afrín városban 2023. február 6-án, miután több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hajnalban. Szíria északi részében, Aleppó, Hama és Latakia kormányzóságban legkevesebb 230-an vesztették életüket, a sebesültek száma eléri a 600-at.
Nyitókép: MTI/AP/DIA Images/Zana Halil

Ismét rendkívüli erősségű földmozgás rázta meg Törökországot és Szíriát - térkép, képek

Szinte ugyanakkora volt az erőssége, mint a hajnalinak. Ezresével emelkedik a sérültek, százasával a halottaké.

A hétfő hajnali 7,8-as után újrabb erős földrengésről érkeztek jelentések Szíriából és Törökország délkeleti részéből. Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC) azt közölte, hogy Törökország középső részén 7,7-es magnitúdójú földrengést észlelt magyar idő szerint fél 12-kor.

Az isztambuli Kandilli szeizmológiai állomás 7,5 erősségű rengésről tett bejelentést, a földrengés epicentruma ezúttal Kahramanmaras tartománya volt.

A szíriai állami média szerint az újabb földmozgások Damaszkuszban történtek.

Folyamatosan növekszik a hajnali rengés áldozatainak és sérültjeinek száma. A károk is óriásiak - a helyzetről videókat, fotókat közöltünk ebben a cikkben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában, még a második rengés előtt bejelentette:

legkevesebb 912 halottjuk és 5385 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek. Legalább 2818 épület omlott össze, miközben eddig 2470 embert már kiszabadítottak a romok alól.

A mentési munkálatokban mintegy 9 ezer ember vesz részt, de számuk folyamatosan növekszik. Eddig 45 ország ajánlott fel segítséget (köztük Magyarország is).

Diyarbakir, 2023. február 6.
Mentőalakulatok tagjai kutatnak túlélők után egy épület romjai között a délkelet-törökországi Diyarbakirban 2023. február 6-án, miután több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hajnalban. Az első összesítések szerint a halálos áldozatok száma eléri a százat. A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte.
MTI/AP/Apostol Péter
Mentőalakulatok tagjai kutatnak túlélők után egy épület romjai között a délkelet-törökországi Diyarbakirban 2023. február 6-án. MTI/AP/Apostol Péter

Erdogan beszédében leszögezte: a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban.

A SANA szíriai állami hírügynökség azt közölte, hogy

a földrengés szíriai áldozatainak száma elérte a 371-et.

Damaszkusz legutóbb azt tudatta, hogy az ország kormányerők által ellenőrzött, Törökországhoz közeli északnyugati térségében 248 halálos áldozata volt a hajnali földrengéseknek, és már több mint 700 sérültről tudni.

Az eredetileg a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) vezetője, Rámi Abdel-Rahmán azt közölte, félő, hogy a katasztrófavédelem nem tud elegendő egységet kiállítani a mentési munkálatokra.

A SANA szíriai állami hírügynökség azt jelentette, hogy 48 órára leállítják az északnyugati Tartúsz tartományban lévő Bánjász olajfinomítót.

Szíriai lázadók ellenőrizte térségében a "fehérsisakosok" néven is ismert, nem hivatalos Szíriai Polgári Védelem (SCD) azt közölte azt közölte, több mint 221 halott mellett legkevesebb 600 súlyos sérültről is tudnak Aleppó és Idlib térségében.

"Északnyugat-Szíria katasztrófa sújtotta övezetté vált" - jelentette ki az SCD egyik munkatársa a sajtónak.

Hamíd al-Kutáni, a szervezet idlibi munkatársa azt mondta, a kórházak zsúfolásig tele vannak sérültekkel.

A 7,8-as magnitúdójú rengések epicentruma Törökország déli részén volt, a legnagyobb az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×