eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Andrej Medvegyev a Wagner zsoldos csoport dezertált vezetője. Forrás: Twitter/Jason Jay Smart
Nyitókép: Forrás: Twitter/Jason Jay Smart

Félt a kivégzéstől, ezért megszökött az orosz zsoldosvezér

Őrtornyok mellett kúszva, az üldözők lövései közepette és nyomkövető kutyák előtt futva menekült az orosz-norvég határon – állítja Andrej Medvegyev a hírhedt Wagner orosz zsoldosmilícia dezertált parancsnoka.

Miközben volt bajtársai propagandaízű videókat posztolnak a donbászi Szoledarban halomra ölt ukrán katonákról, Andrej Medvegyev Norvégiában arra készül, hogy kipakoljon volt egységéről. Ő is harcolt Ukrajnában a hírhedt magán katonai cég, a Wagner soraiban, amelyet Jevgenyij Prigozsin, egyre befolyásosabb üzletember alapított.

Néhány hónapja azonban elege lett, elszökött, majd a Guardian című lapnak adott interjúja szerint múlt péntek hajnalban átmászott két, az orosz-norvég határon futó szögesdrót-kerítésen és átfutott a befagyott Pasvik folyón. Azt is elmondta: fél a „kínhaláltól” és csoda, hogy át tudott szökni.

A kalinyingrádi exklávé mellett az északi, norvég határrégió az, ahol Oroszország közvetlenül határos NATO-területtel és a körzetet szigorúan őrzik... tornyokkal, relfektorkkal és kutyákkal is.

Ezért is meglepő Medvegyev története, aki azt állítja, hogy az orosz határőrök a nyomára bukkantak és kutyákat engedtek utána és kétszer rá is lőttek. Norvég területen „befutottam egy erdőbe, majd az első kivilágított ház felé, amit megláttam. Futottam, ahogy bírtam, nem mertem hátranézni, szerintem a kutyák összezavarodtak és eltévedtek” – mondta.

„Annyira hálás vagyok, hogy itt lehetek, hálás vagyok mindenkinek, aki segített” – tette hozzá.

Prigozsin Wagner-főnök emlékezetes módon börtönökben, elítéltekből is verbuvált tagokat az Ukrajnában bevetett Wagner-egységekbe. Medvegyev is kisstílű bűnöző volt korábban, de ukrajnai bevetése előtt már szabadlábon volt. A BBC szerint a Wagner által fizetett havi 10 ezer dollár győzhette meg a csatlakozásról. Ami viszont a csoport ellen fordította, az az volt, hogy ugyan lejárt a négy hónapos szerződése, de nem engedték el – és jogvédők szerint – felháborították a Wagner brutális módszerei.

Viszont ez előtt leszolgált néhány hónapot és részt vett a véres donbászi bahmuti, avagy artyemovszki csatában. Néhol nehezen hihető története szerint bajtársai segítettek neki megszökni (kérdés, hogy miért mond olyat, ami nyomán bajba kerülhetnek). Először Oroszországban bujkált, majd decemberben egy videón leplezte le a Wagner brutalitását.

Mint mondta, nem tetszettek az értelmetlen parancsok, amelyek a húsdarálóba küldték a harcosokat és azok a gyilkosságok – a dezertőrök kivégzése - , amiknek szemtanúja volt. Az ő egységében szolgált az Ukrajnába dezertált, majd homályos módon visszakerült Jevgenyij Nuzsin, akit kalapáccsal vert agyon egy wagneres és erről videót is posztolt.

Medvegyev megemlítette a gulagu.net orosz jogvédő szervezetnek adott interjúban, hogy attól tartott, levadássza őt a Wagner dezertőrök után kutató különleges egysége, a Méz. Egy decemberi videón azonban még Putyin elnöktől és más illetékesektől kért segítséget a Wagnerrel szemben – azaz úgy tűnik nem az Ukrajna elleni támadás motiválta.

A BBC anyaga azt sugallja, hogy a gulagu.net segített neki a szökésben, aminek nyomán menedékjogért folyamodott Norvégiában. Sajtójelentések arra utalnak, hogy a férfi együttműködhet az ukrajnai háborús bűnöket vizsgáló nyomozókkal és akár nyugati hírszerzőkkel is.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×