eur:
392.37
usd:
361.59
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
T-90M orosz harckocsi a Wagner csoport zsoldosainak kezében, Bahmutnál. Fotó: Twitter/ Rob Lee
Nyitókép: Fotó: Twitter/ Rob Lee

Menedéket kért Norvégiában a határon átszökő orosz Wagner-katona

Azt mondta, mindent elmond az oroszok magánhadseregéről.

Menedéket kért Norvégiában egy orosz férfi, aki ügyvédje közlése szerint a Wagner orosz katonai magánvállalatnál töltött be korábban magas tisztséget - derül ki a norvég hatóságok és az ügyvéd közléséből.

A norvég bevándorlási hivatal (UDI) megerősítette az AP amerikai hírügynökségnek, hogy Andrej Medvegyev menedékért folyamodott a skandináv országban, amelynek területére illegálisan érkezett.

"Biztonsági és adatvédelmi okokból az UDI nem fűzhet egyéb kommentárt az ügyhöz" - tette hozzá a bevándorlási hatóság.

Az orosz férfi norvég ügyvédje, Brynjulf Risnes szintén megerősítette, hogy Medvegyev menedéket kért Oslótól. Az ügyet a norvég bevándorlási rendőrség vette át, a férfit pedig átszállították a fővárosba, Oslóba, ahol a határsértők számára fenntartott létesítménybe került.

A norvég rendőrség a múlt héten számolt be arról, hogy elfogtak egy külföldit az Oroszországgal közös határ mentén. A határsértésre az orosz határőrök hívták fel a norvég hatóságok figyelmét, miután határsértésre utaló nyomokra figyeltek fel a hóban.

Medvegyev tavaly július 6-án otthagyta a Wagner csoportot, majd egy orosz emberi jogi csoportnak jelezte, hogy kész mindent feltárni a zsoldoscsapatról, illetve az azt vezető Jevgenyij Prigozsin ténykedéseiről.

Brynjulf Risnes megerősítette, hogy ügyfele kész megosztani tapasztalatait a háborúban elkövetett bűnöket vizsgálókkal.

Korábban ismertetett hírszerzési jelentések szerint a Wagner csoport többtucatnyi - főleg afrikai - országban aktív, mindemellett szerepet vállalt az ukrajnai harcokban is.

(Nyitóképünkön T-90M orosz harckocsi a Wagner-csoport zsoldosainak kezében Bahmutnál.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×