eur:
393.25
usd:
367.85
bux:
65965.33
2024. április 24. szerda György
T-90M orosz harckocsi a Wagner csoport zsoldosainak kezében, Bahmutnál. Fotó: Twitter/ Rob Lee
Nyitókép: Fotó: Twitter/ Rob Lee

Menedéket kért Norvégiában a határon átszökő orosz Wagner-katona

Azt mondta, mindent elmond az oroszok magánhadseregéről.

Menedéket kért Norvégiában egy orosz férfi, aki ügyvédje közlése szerint a Wagner orosz katonai magánvállalatnál töltött be korábban magas tisztséget - derül ki a norvég hatóságok és az ügyvéd közléséből.

A norvég bevándorlási hivatal (UDI) megerősítette az AP amerikai hírügynökségnek, hogy Andrej Medvegyev menedékért folyamodott a skandináv országban, amelynek területére illegálisan érkezett.

"Biztonsági és adatvédelmi okokból az UDI nem fűzhet egyéb kommentárt az ügyhöz" - tette hozzá a bevándorlási hatóság.

Az orosz férfi norvég ügyvédje, Brynjulf Risnes szintén megerősítette, hogy Medvegyev menedéket kért Oslótól. Az ügyet a norvég bevándorlási rendőrség vette át, a férfit pedig átszállították a fővárosba, Oslóba, ahol a határsértők számára fenntartott létesítménybe került.

A norvég rendőrség a múlt héten számolt be arról, hogy elfogtak egy külföldit az Oroszországgal közös határ mentén. A határsértésre az orosz határőrök hívták fel a norvég hatóságok figyelmét, miután határsértésre utaló nyomokra figyeltek fel a hóban.

Medvegyev tavaly július 6-án otthagyta a Wagner csoportot, majd egy orosz emberi jogi csoportnak jelezte, hogy kész mindent feltárni a zsoldoscsapatról, illetve az azt vezető Jevgenyij Prigozsin ténykedéseiről.

Brynjulf Risnes megerősítette, hogy ügyfele kész megosztani tapasztalatait a háborúban elkövetett bűnöket vizsgálókkal.

Korábban ismertetett hírszerzési jelentések szerint a Wagner csoport többtucatnyi - főleg afrikai - országban aktív, mindemellett szerepet vállalt az ukrajnai harcokban is.

(Nyitóképünkön T-90M orosz harckocsi a Wagner-csoport zsoldosainak kezében Bahmutnál.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×