eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Puma, német gyalogsági harcjármű, Puma IFV. Fotó: Twitter/David
Nyitókép: Fotó: Twitter/David

Botrány Németországban: nagy erőkkel gyógyítják a Pumákat

A meghibásodó harcjárművek miatt megfenyegette a gyártót a védelmi miniszter, két-három héten belüli javítást ígér a cég. A NATO egyelőre kivár.

A jelek szerint eredményes volt a német védelmi miniszter ultimátuma. Christine Lambrecht ugyanis néhány hetet adott a Puma gyalogsági harcjárműveket gyártó hadiipari vállalatnak arra, hogy kijavítsa azokat a hibákat, amelyek egy, a közelmúltban tartott hadgyakorlaton tizennyolc jármű teljes leállását okozták.

Az ügy nem csupán a a német hadsereg, a Bundeswehr, hanem egész Németország számára kínos, mert a Pumáknak kulcsfontosságú szerepet szánnak a NATO gyors reagálású hadtestében. A hadgyakorlaton azonban bebizonyosodott, hogy a a szövetség által várt járművek egyelőre nem vethetők be.

A hibát a Bundeswehr páncélos hadosztályának főparancsnoka is elismerte, aki minderről külön levélben számolt be a védelmi minisztérium és a hadsereg vezetőinek. A főparancsnok nem kertelt, úgy vélekedett, hogy szerinte a Pumák 2023 végéig aligha állhatnak rendelkezésre. Ezért az indítványozta, hogy a NATO gyors reagálású hadtestében a Pumát a kevésbé korszerű, de bevált gyalogsági harcjárművel, a Marderrel pótolják.

A történteket a védelmi miniszter is megelégelte. Lambrecht ultimátumot intézett a gyártó cég, a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) és a Rheinmetall közös vállalatának vezetőségéhez. Arra szólította fel a vállalatot, hogy a legrövidebb időn belül – konkrétan néhány héten belül – hozza helyre a hibát. Ellenkező esetre

azzal fenyegetett, hogy a minisztérium nem köt további szerződéseket a céggel, és nem lesznek további megrendelések sem.

A felelősség a hadiiparé. Vagy együtt megyünk az úton, vagy véget vetünk az együttműködésnek – fogalmazott a politikus.

A kemény hangú ultimátum első lépésben eredményes volt. A cég képviseletében ugyanis a Rheinmetall reagált. Ígéretet tett arra, hogy minden erőt mozgósítva a járműveket hamarosan megjavítják. A közlemény szerint a szakértők már meg is kezdték a meghibásodott Pumák átvizsgálását.

A cél annak kiderítése, hogy mi okozta a leállást. Az első számú gyanú szerint az elektronikai rendszerben keletkezett hiba, de mechanikus proléma is fellépett.

A vállalat azt ígérte, hogy a hiba kijavítása az elkövetkező két-három hétben megtörténik.

"Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a Pumák továbbra is a páncélozott harcjárművek gerincét jelentsék a Bunfesdswehrben" – hangoztatta a Rheinmetall nyilatkozata.

A NATO egyelőrein nem reagált a történtekre, így arra sem, hogy a legkorszerűbbnek tartott Pumákat adott esetben az elavultnak számító, de megbízható Marderekkel pótolják-e.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×