eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin
Christine Lambrecht német védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart, miután megbeszélést folytatott Arvydas Anusauskas litván hivatali partnerével a regionális biztonsági helyzetről a litvániai Ruklában működő katonai támaszponton 2021. december 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA

Hibát hibára halmozott a lemondott német védelmi miniszter

Bekövetkezett, ami napok óta nyílt titoknak számított Németországban: benyújtotta lemondását a német védelmi miniszter. Ez kínos ugyan, de megkönnyebbülést is jelenthet az alig egy éve hivatalban lévő Scholz-kormány számára. Az elmúlt esztendőkre visszatekintve egyetlen tárcavezető sem volt olyan népszerűtlen, mint az 57 esztendős Christine Lambrecht, ami rendkívül sokat ártott nemcsak a hárompárti kormánykoalíciónak, de a Bundeswehr tekintélyének is.

Pedig a szociáldemokrata immár volt miniszter egyáltalán nem számított újoncnak a német politikában. A korábbi nagykoalíciós Merkel-kormányokban volt igazságügyi, majd családügyi miniszter is. A védelmi tárca vezetésével Scholz-kormány hivatalba lépésekor, tavaly decemberben bízták meg.

Akkor még kevesen gondolták, hogy tevékenységére nem sokkal később Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával rendkívüli időszak nyomja rá bélyegét.

A háború volt az egyik fő oka annak, hogy Lambrecht sorsa kevesebb mint egy évvel később megpecsételődött.

Tevékenysége egyre inkább tehertétellé vált a hárompárti kormánykoalíció számára, miután miniszterként bírálói szerint durva hibákat követett el.

A legtöbben a német hadsereg előtt álló feladatok teljesítéséhez szükséges szakértelmét hiányolták, különös tekintettel a Bundeswehr korszerűsítésére, ennek keretében pedig a hiányzó fegyverzet, illetve lőszerkészlet pótlására.

A feladat nagyságát mi sem jelzi jobban annál, hogy a kancellár alig néhány nappal a háború kitörése után 100 milliárd euró rendkívüli összeget irányzott elő a német haderő fejlesztésére. Ami egyben paradigmaváltást is jelentett a Bundeswehr történetében, különös tekintettel a háború sújtotta Ukrajna támogatására.

Értékelések szerint Christine Lambrecht nem volt képes megbirkózni a hatalmas feladattal.

Hivatalba lépését követően felzúdulást váltott ki azzal, hogy Litvániában tett rövid látogatást, majd rögtön utána síszabadságra utazott.

Elsősorban a szövetségesek körében pedig felháborodást okozott azzal, hogy 5000 védősisakot ajánlott fel az ukrán hadsereg támogatására.

.A miniszteri felajánlást az Ukrajna egyik legfőbb támogatójának számító Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egyenesen viccnek nevezte.

A közelmúltban közvetve őt tették felelőssé azért, hogy a Bundeswehr egyik legutóbbi hadgyakorlata során egyszerre 18 Puma típusú harci jármű hibásodott meg, miközben miniszterként adós maradt a hiteles magyarázattal.

Legutóbb pedig egy igencsak botrányos szilveszteri megnyilatkozása verte ki a biztosítékot. Lambrecht ugyanis egy videóüzenetben igyekezett köszönetet mondani a Bundeswehr katonáinak, az üzenetből azonban az éjszakai tűzijáték, illetve a petárdarobbanások miatt szinte semmit nem lehetett hallani.

Mindezek mögött szinte eltörpült az a nem épp ildomos korábbi cselekedete, amikor fiával egy rövid hivatalos kitérő után magáncélra használta a Bundeswehr egyik helikopterét.

Általános vélekedés szerint Chrsitine Lambrecht képtelen volt felnőni a rendkívüli időszak feladataihoz.

Ezt jelzi, hogy egy a napokban végzett felmérés szerint az utolsó, azaz a 20. helyen landolt a német politikusok népszerűségi listáján, amelyen a kormánypártok, illetve az ellenzék képviselői egyaránt szerepeltek.

Mint ahogy a lemondással kapcsolatban sokatmondó az is, hogy Lambrecht negatív rekordot döntött az őt megelőző védelmi miniszterek regnálása terén is.

Legyen szó akár Thomas de Maiziére-ről, aki 2011-től 2013- ig volt hivatalban, vagy a védelmi minisztériumot 2013 és 2019 között irányító Ursula von der Leyenről, akár pedig a közvetlen elődről, Annegret Kramp-Karrenbauerről.

Olaf Scholz kancellár mostanáig nem nyilatkozott, mindazonáltal az általa vezetett kormány megtépázott tekintélyét tovább rombolja az egyik legfontosabb tárca vezetőjének korai távozása.

Szakértők szerint ugyanakkor a védelmi miniszterként minden szükséges erkölcsi tőkét felélt Christine Lambrecht hivatalban tartása még inkább ártott volna a koalíciónak.

Mindezt jelzi, hogy a találgatások is immár napok óta folynak a lehetséges utód személyéről.

A szükséges szakértelem mellett meghatározó tényező a koalíciós pártok közötti korábbi megállapodás a tárcák elosztásáról, ami magában foglalja a nemek megfelelő arányát is.

Erre utal, hogy több név is forog közszájon, köztük a Bundeswehrhez közel álló személyek is vannak. De nem kiárt az egyes tárcák élén történő rotációs váltás sem annak érdekében, hogy helyreállítsák a védelmi minisztérium vezetőjének tekintélyét.

A végső szót a szociáldemokrata Scholz kancellár mondja ki, értesülések szerint legkésőbb a hét közepén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×