eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Puma, német gyalogsági harcjármű, Puma IFV, Fotó: Twitter/meumeu
Nyitókép: Fotó: Twitter/meumeu

Válságtanácskozás Németországban: csődöt mondott a Puma

Áll a bál a Bundeswehrben. A legutóbbi hadgyakorlaton ugyanis néhány nap alatt mind a tizennyolc Puma gyalogsági harcjármű bedobta a törülközőt. A helyzet azért is rendkívül kínos, mert a Pumákat a NATO-nak szánták, a járművekre ugyanis kulcsfontosságú szerepet osztottak a szövetség gyors reagálású hadtestében.

A Bundeswehr egyik legutóbbi hadgyakorlatán bebizonyosodott, hogy a Puma bevethetősége a nullával egyenlő. A súlyos kudarcról elsőként a Der Spiegel számolt be arra a levélre hivatkozva, amelyet a 10. páncélos hadosztály főparancsnoka, Ruprecht von Butler vezérőrnagy küldött a védelmi minisztérium és a hadsereg vezetőinek.

A levélben a főparancsnok arról írt, hogy

a legkorszerűbbnek tartott páncélozott gyalogsági harcjármű 2023 végéig aligha állhat rendelkezésre.

Ezért az indítványozta, hogy a NATO gyorsreagálású hadtestében a Pumát a kevésbé korszerű, de bevált gyalogsági harcjárművel, a Marderrel pótolják.

A hadsereg most egyfajta kármentésbe kezdett. Eberhard Zorn tábornok, a Bundeswehr főfelügyelője szerint első lépésben a legátfogóbban felmérik a tényleges hibákat. Szavai szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a jármű bevethetőségét minél előbb biztosítsák.

A NATO-val szemben vállalt kötelezettségeinknek ugyanakkor január 1-tól teljes mértékben eleget teszünk – fogalmazott a tábornok, és beszámolt arról is, hogy minderről egyeztetett a hadipar képviselőivel.

A Pumát a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) és a Rheinmetall közös vállalata, a Projekt System Management GmbH fejlesztette ki a hadsereg számára.

A Die Welt értesülése szerint válságtanácskozást tartanak a védelmi minisztériumban, amelyen a Maliból éppen hazatért Christine Lambrecht mellett részt vesznek a Bundeswehr illetékes vezetői.

A Pumák a Bundeswehr többnapos lőgyakorlatán vettek részt, és sorra harcképtelennek bizonyultak. Értesülések szerint a csúcstechnológiával rendelkező harcjármű elektronikai berendezése hibásodhatott meg. Elhangzottak olyan vélekedések is, amelyek szerint "a hadgyakorlat rendkívüli körülményei" is hozzájárulhattak a gyors meghibásodáshoz. Eddig ugyanis a Puma a bevethetőségi képesség tekintetében megbízhatónak bizonyult.

A ZDF ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a Puma harcjármű már korábban is számos műszaki problémával küszködött. Erre utal, hogy jelentős késedelemmel, csak múlt évben nyilvánították bevetésre alkalmasnak. Korábban több alkalommal is a sorozatos meghibásodások miatt került az újságok címoldalára.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×