eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Európai Parlament

Hiába próbálta meg távol tartani a magyar gyerekeket a román igazgató a nemzeti ünneptől

Egy Bákó megyei község iskolájának igazgatója nem volt hajlandó meghívni a magyar gyerekeket a román nemzeti ünnepen tartott iskolai rendezvényre. Kivizsgálták az ügyet és felmentették állásából.

"Ők magyarok. Március 14-én ünnepelnek, az anyjuk keresztjét!” - sajtóbeszámolók alapján ezekkel a szavakkal nem hívta meg a magyar gyerekeket az iskolai ünnepségre egy Bákó megyei község iskolájának igazgatója. Romániában december 1-je nemzeti ünnep, ekkor döntöttek úgy a románok 1918-ban, hogy Erdély csatlakozzon Romániához.

A mostani eset november 28-án történt, pontosabban az arra a napra meghirdetett ünnepség előtt - számol be egy román lapra hivatkozva a maszol.ro.

Az ügyben vizsgálatot indítottak, Corina Ioniță pedig beismerte, hogy ő írta az üzenetet. Az igazgatót menesztették állásából.

„Tekintettel a diszkriminatív jellegű eset súlyosságára, amely tűrhetetlen” – nyilatkozta Anca Egarmin főtanfelügyelő. Hozzáfűzte, a hazaszeretet arról szól, hogyan tisztelgünk Románia előtt, nem pedig arról, hogy meggondolatlan kijelentéseket teszünk.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×