INFORÁDIÓ
2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

németország

állampolgárság

integráció

Potsdam, 2016. április 14.Claudia Hubatsch némettanár intenzív nyelvtanfolyamot tart 2016. április 14-én a Potsdami Egyetem egyik előadótermében olyan menekülteknek, akik a képzést követően tanárként szeretnének elhelyezkedni Németországban. A szíriai és egyéb háborús övezetből érkezett menekültek nyelvi képzése április 11-én kezdődött az északkeleti nagyvárosban a német kormány integrációs programja keretében. (MTI/EPA/Klaus-Dietmar Gabbert)

Újabb vita a német koalícióban: hevül a szociális robbanóanyag

Infostart

A kormánykoalíció meg akarja könnyíteni az állampolgárság megszerzését a Németországban élő külföldiek számára. A konzervatív CDU/CSU ellenzi ezt, és azon a véleményen van, hogy mindezt az integrációs követelmények teljesítésének kell megelőznie.

A belügyminisztérium törvénytervezete előirányozza, hogy könnyebben juthassanak német állampolgársághoz azok a külföldiek, akik már több éve Németországban élnek. Az érvényben lévő törvény ehhez nyolc évet irányoz elő a szociáldemokrata belügyminiszter, Nancy Faeser viszont azon az állásponton van, hogy ezt a jövőben öt évre kell lerövidíteni. Sőt "különleges integrációs teljesítmény" esetén az állampolgárság megszerzéséhez már három év is elegendő lenne.

A különleges elbánás a miniszter szerint magában foglalná a rendkívüli iskolai vagy szakmaii, illetve hivatalos elismerést kiváltó teljesítményt , vagy épp a német nyelv különösen magas szintű elsajátítását.

"A teljesítményt díjazni kell"

– fogalmazott a miniszter a Der Tagesspiegel című lapban megjelent írásában. Nancy Faeser állást foglalt a tervezett reform azon célkitűzése mellett is, hogy felhagyjanak azzal az alkotmányban foglalt alapelvvel, amely az egyidejűleg több állampolgárság megakadályozását célozza. Az alkotmány ezt általános alapelvként írja elő, ugyanakkor kivételt jelentenek az uniós tagállamok, valamint Svájc állampolgárai.

"Az állampolgársági jog reformjával éppen ezért egyfajta paradigmaválást hajtunk végre, és a jövőben elfogadjuk a több állampolgársággal való rendelkezést" – fogalmazott a politikus.

Az ellenzék vezető erejének számító konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU bírálta a belügyminiszter terveit, azokat "szociális robbanóanyagnak" nevezve. A szövetség álláspontja szerint

az állampolgárság gyors megszerzése az integráció rovására megy.

" Első az integráció, és csak azután az állampolgárság" – hangsúlyozta a CDU főtitkára. Mario Czaja szerint a német útlevelet nem szabad leértékelni.

A CDU elnöke, Friedrich Merz a német állampolgárságot rendkívüli értéknek nevezte, és a kettős állampolgárság biztosítása csakis kivételes esetben történhet.

A kománykoalíciós Zöldek Pártja ezzel szemben a CDU/CSU-t vádolta " idejétmúlt világnézettel". A párt szerint a német állampolgárság az eddigieknél könnyebb megszerzésének lehetősége egy modern, a bevándorlásra támaszkodó ország kifejezője.

A szociáldemokrata SPD-ből, a Zöldek Pártjából és a liberális Szabad Demokrata Pártból (FDP) álló kormánykoalíció tavaly decemberi hivatalba lépésekor a koalíciós megállapodásban rögzítette a német állampolgárság könnyebb megszerzésének lehetőségét.

A megállapodásban foglaltak, illetve a szociáldemokrata, valamint zöld párti támogatás ellenére a legkisebb koalíciós párt, az FDP fenntartásainak adott hangot a tervezett reformot illetően. Bijan Djir-Sarai, a párt főtitkára annak a nézetnek adott hangot, hogy nem érkezett el az állampolgársági jog egyszerűsítésének ideje.

Az illegális bevándorlás elleni harcban ugyanis mostanáig semmilyen haladást nem sikerült elérni -

– hangsúlyozta az FDP vezető politikusa.

Az állampolgárság odaítélése csakis a német társadalomba történő sikeres integráció eredménye lehet, nem pedig az integrációs folyamat kezdete – fogalmazott a szabad demokrata párti főtitkár.

Nyitókép: (MTI/EPA/Klaus-Dietmar Gabbert)
A címlapról ajánljuk

Meghalt Pervez Musarraf

Hetvenkilenc éves korában hunyt el a volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be a pakisztáni...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018