INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

ausztria

ünnep

semlegesség

Alexander Van der Bellen osztrák elnök nyilatkozatra érkezik a bécsi Hofburgban 2019. május 21-én. Az államfő a nap folyamán felmentette tisztségéből Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztert, valamint elfogadta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valamennyi miniszterének lemondását.

Ausztria megtartja semlegességét, és inkább fegyverkezésbe kezd

Infostart

1955. október 26-án hirdette ki a bécsi parlament az Ausztria örökös semlegességéről szóló nyilatkozatot. Az évfordulós nemzeti ünnepre azonban az Ukrajnában zajló háború nyomta rá bélyegét.

Néhány hónappal az ukrajnai orosz háború kitörése után a semleges Svédország és Finnország tervezett NATO-csatlakozásának bejelentését követően Ausztriában is fellángolt a vita a semlegesség jövőjéről. Elsősorban tekintélyes katonai szakértők sürgették az osztrák biztonságpolitika felülvizsgálatát.

Karl Nehammer kancellárral az élen a politikai pártok ugyanakkor szinte teljes egyhangúsággal zárkóztak el a finn és a svéd példa követésétől, és a vita mostanra lezárult.

Egy felmérés szerint az osztrákok csaknem 90 százaléka vélekedett úgy, hogy a semlegesség Ausztria nemzeti identitásának része.

Általános ugyanakkor az a vélekedés, hogy ez összeegyeztethető a fegyvertelen békemissziókban való részvétellel, valamint azzal is, hogy Ausztria közvetítőként léphet fel nemzetközi konfliktusokban.

A közelmúltban újraválasztott Alexander Van der Bellen államfő azt hangsúlyozta, hogy a hagyományos semlegességet Ausztriának minden rendelkezésére álló eszközzel fenn kell tartania és meg kell védenie. Az elnök utalt arra, hogy az osztrák hadseregen nyomot hagyott a sok évig tartó szigorú takarékosság, üdvözölte ugyanakkor, hogy a parlament a közelmúltban nagyszabású haderőfejlesztési tervet hagyott jóvá. Ennek megfelelően

a következő négy évben a védelmi költségvetés összesen 5,3 milliárd euróval növekszik.

Nehammer kancellár ugyancsak arra utalt, hogy a semlegesség és a biztonság teljes mértékben összeegyeztethető.

Az Ukrajnában zajló háború bizonyítja mennyire fontos az, hogy egy ország képes legyen megvédeni önmagát – fogalmazott a kancellár. Nehammer szerint a függetlenséget azáltal is garantálni kell, hogy Ausztria függetlenebbé válik a fosszilis energiahordozóktól.

Az évfordulós ünnepen az osztrák politikai pártok, köztük az Osztrák Szociáldemokrata Párt és a radikális jobboldali Osztrák Néppárt kivétel nélkül állást foglaltak a semlegesség fenntartása mellett

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018