eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma
Védőmaszkos járókelő a németországi Mannheimban 2020. október 30-án. A koronavírus-járvány miatt a baden-württembergi tartományi kormány szigorította a korlátozó intézkedéseket. A plakát a maszkviselés kötelező voltára hívja fel a figyelmet.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Kitört Berlinben a Covid-pánik: jöhet a kötelező maszkviselés

A híres müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest után a bajor fővárosban ugrásszerűen megnőtt a Covid-fertőzések száma, de gyors ütemben terjed a járvány Németország más részeiben is. Az egészségügyi miniszter a tartományokat sürgős óvintézkedésekre szólította fel. Berlinben napirendre tűzték a kötelező maszkviselés elrendelését is.

A tömegközlekedési eszközök kivételével Németországban jelenleg nincs maszkviselési kötelezettség. Az erről szóló, a járványos megbetegedések, köztük a Covid-járvány megfékezése érdekében korábban elfogadott törvény ugyanakkor szabad kezet ad a tartományoknak ahhoz, hogy az intézkedéseken szigorítsanak, és zárt helyeken is előírják a maszk viselésének kötelességét.

Az önálló tartománynak számító Berlin a jelek szerint élen jár ebben. A főváros egészségügyi szenátora arra készül, hogy a maszkviselés jelentős szigorítását célzó javaslatot terjesszen a helyi szenátus elé. A zöld párti Ulrike Gote szerint a megbetegedések számának erőteljes növekedése miatt

az embereket kötelezni kell arra, hogy az üzletekben, illetve bevásárlóközpontokban, továbbá a múzeumokban, illetve az egyetemeken, valamint más középületekben az orrot és a szájat eltakaró maszkot viseljenek.

A Der Tagesspiegel című lap arról értesült, hogy a javaslat szerint az orvosi maszk elegendő lenne, a tömegközlekedési eszközökön ugyanakkor marad az FFP2 maszk viselésének kötelezettsége.

A berlini szenátor a maszkviselés általános szigorításának szükségességével kapcsolatban több célkitűzést említett. Legfontosabbnak nevezte az egészségügyi rendszer túlzott megterhelésének elkerülését, továbbá azt, hogy az iskolák, az óvodák, továbbá az egyéb ellátási intézmények működőképesek maradjanak. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy védjék az egészségügyi kockázatoknak különösen kitett emberek védelmét, valamint az úgynevezett hosszú Covid-esetek elkerülését.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter ugyanakkor a koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt valamennyi tartományt a védekezés fokozására szólította fel. A szociáldemokrata miniszter emlékeztetett arra, hogy a fertőzések elleni védekezésről szóló törvény keretében a német tartományok az éppen aktuális fertőzöttségi adatoknak megfelelően szigorító intézkedéseket léptessenek életbe.

Lauterbach mindenekelőtt a zárt helyeken való maszkviselési kötelezettség életbe léptetését ajánlotta,

és a tartományokat felelősségteljes magatartásra szólította fel.

Még tovább ment a német orvosi kamara, hivatalos nevén a Marburger Bund. A legtekintélyesebb német orvosi szervezet arra szólított fel, hogy FFP2-es maszk viselése legyen kötelező zárt terekben is.

Az egyik legtekintélyesebb német epidemiológus, a brémai Hajo Zeeb úgy vélte, hogy néhány héten belül szükség lesz a kötelező maszkviselés elrendelésére. A járványügyi szakértő szerint elkerülhetetlen lesz a korábbi távolságtartási szabályok újbóli életbe léptetése is, különös tekintettel a nagyobb rendezvényekre, a színházakra és a mozikra.

A fertőzéses megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet adata szerint az elmúlt egy hétben csaknem 13 ezer új fertőzöttet regisztráltak. A halottak száma az elmúlt hét napban 176-tal növekedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×