eur:
394.1
usd:
369.5
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Vlagyimir Putyin orosz államfő a 7. Keleti Gazdasági Fórumon a délkelet-oroszországi Vlagyivosztokhoz tartozó Russzkij-szigeten 2022. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/TASZSZ

Elhangzott a beszéd: a tartalékosok mozgósítását rendelte el Vlagyimir Putyin

A fél világ várta, hogy az orosz vezető bejelent majd valamit kedden, ám ez félnapos hallgatás után csak szerda reggel történt meg. Azt mondta, a Nyugat nem akar békét, Oroszországot provokálják, de megvannak a fegyvereik ahhoz, hogy megvédjék magukat.

A kedd esti tervekhez képest végül szerda reggel intézett beszédet az oroszokhoz Vlagyimir Putyin. Ez volt az első alkalom, hogy az orosz államfő tévébeszédet tartott azóta, hogy bejelentette az Ukrajna elleni háborút, amit azóta is csak különleges katonai hadműveletnek neveznek.

Elmondta, hogy a négy régió Oroszország támogatását kérte, hogy népszavazást tarthassanak arról, hogy csatlakozhatnak az országukhoz, és Moszkva kész támogatni őket – írja a 444.hu.

A legfőbb bejelentése az volt, hogy

részleges mozgósítást vezetnek be, azaz behívják a tartalékosokat.

Beszélt arról is – írják –, hogy a Nyugat szerinte megmutatta, nem érdekük a béke Oroszország és Ukrajna között, és szerinte a nyugati országok zsarolni próbálják Oroszországot, de ezt nem fogják hagyni, és számos fegyverük van, amivel reagálni tudnak.

„Minden eszközünket használni fogjuk, hogy megvédjük a népünket” – tette hozzá.

„Ez nem blöff” – idézi ennek kapcsán Vlagyimir Puytint az MTI.

Az orosz elnök közölte, hogy Oroszország el fogja fogadni a régiók lakosságának döntését, és biztosítani fogja a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban, valamint a teljes vagy részleges megszállás alá került Herszon és Zaporizzsja megyében a referendum lebonyolításának biztonságos feltételeit.

A Putyin által aláírt, a Kreml honlapján közzétett, szerdától hatályos rendelet értelmében a hadkötelezettség alá csak a tartalékban lévő állampolgárokat vonják be, akik az ukrajnai háború tapasztalatainak figyelembevételével további kiképzésben részesülnek, és a "különleges hadműveletben" részt vevő szerződéses katonákkal azonos javadalmazásban részesülnek.

A bevonulás alóli felmentés az életkor, az egészségi állapot és a szabadságvesztésről szóló bírósági ítélet miatt lehetséges

– áll az MTI jelentésében.

A régiók vezetői utasítást kaptak, hogy a mozgósítás során biztosítsák a sorozást. Az egyes régiókra vonatkozó sorkötelezettség időzítését és mértékét a védelmi minisztérium határozza meg.

Először az orosz RBK portál kezdte terjeszteni kedden Kreml-közeli forrásokra hivatkozva, hogy Vlagyimir Putyin beszédet intéz majd a nap folyamán a néphez, és vélhetően a zsinórban egymás után bejelentett luhanszki, donyecki, herszoni, illetve zaporizzsjai „népszavazásokkal” lesz majd kapcsolatos. Aztán telt-múlt az idő, és a nagy bejelentés csak nem érkezett meg – írja a hvg.hu.

Egyfelől a jelentősebb orosz állami kommunikációs csatornák hallgattak az esetleges Putyin-beszédről, nem lehetett találni ezzel kapcsolatban semmit a RIA Novosztyin, az Interfaxon és a TASZSZ-on sem, de az orosz elnöki hivatal honlapján sem említenek ilyesmit. Ugyanakkor az egyik legnépszerűbb orosz hírportál, a lenta.ru arról írt, hogy

a Kreml hivatalos szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot képtelenség elérni.

Nem elhanyagolható az sem, hogy az RT-n és a Pervij kanal, azaz az Egyes csatornán is volt nyoma annak, hogy Putyin bejelentésre készül, ám ezek a hangok kedd estefelé elnémultak. Előbbinek még a beszédről hírt adó tweetjét is törölték.

Mindezt Margarita Szimonyan, az RT főszerkesztője Telegramon csak annyival kommentálta az esetet, hogy „menjetek aludni”, illetve Putyin egy korábbi politikai tanácsadója Szergej Markov, bár nem tudni milyen minőségben, bejelentette, hogy a beszédet másnap, azaz szerdán tartja meg az elnök.

A háború aktuális fejleményeiről szóló Aréna-interjút itt tekintheti meg:

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×