eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma
Az Oroszországnak az Ukrajna ellen indított különleges katonai hadműveletét támogató falfestmény előtt megy egy férfi Moszkvában 2022. szeptember 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Szenes Zoltán: Vlagyimir Putyin lépése fordulatot hozhat a háborúban

Az orosz elnök népszerűsége továbbra is töretlen, de a nyugati szankciók komoly gazdasági következményekkel járnak. A haderő mozgósítása hátterében a szövetségesek véleménye, valamint az ukrán fölény is közrejátszott.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a sajtószolgálata által közreadott felvételen szerdán részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban. Az elnök által aláírt, szeptember 21-től hatályos rendelet értelmében háromszázezer tartalékost érinti a hadkötelezettség.

A bejelentés kapcsán Szenes Zoltán professzor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke az InfoRádióban elmondta: korábban ismert volt, hogy a tartalékosokra is ugyanolyan büntetőjogi szabályokat alkottak, mint a jelenleg Ukrajnában harcolókra, és megpróbálják bezárni azokat a kiskapukat, amelyek a tartalékosok szolgálatba vezénylését megakadályozná. A plusz háromszázezer fővel a kétszázezres orosz haderő nagyjából az ukrán hadsereg hatszázezres katonai létszámát éri el.

Ha gyorsan csinálják a mozgósítást, az oroszok képesek lehetnek megfordítani a jelenlegi helyzetet.

"Ukrajna másfél hete offenzívában van, főleg Harkiv megyében, észak-keleten. A minapi hír szerint már az első falut is elfoglalták Luhanszk megyéből, amely teljesen orosz, illetve a Luhanszki Népköztársaság kezében volt. A bejelentés nyilván összhangban van azzal, hogy csütörtöktől Luhanszk, Donyeck, Herszon, és Zaporizzsja megyékben a népszavazáson ezeket a területeket visszacsatolnák Oroszországhoz" – mondta Szenes Zoltán. Megjegyezte: ebben az esetben viszont honvédő háború lenne a további fegyveres konfliktus, tehát teljesen megváltozna a politikai és jogi helyzet.

A behívott sok százezer ember felfegyverzése a professzor szerint nem jelent terhet a haderőnek: a háború előtt az orosz hadseregben nagyjából egymillióan voltak, és a mozgósítás szerves részét képezi az orosz katonai doktrínának. Erre tervek, feltételrendszerek, gyakorlatok vannak.

A döntés mögött

A mozgósításra reagálva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, erről beszédet tart az ENSZ közgyűlésen, de "zajkeltésnek" nevezte a bejelentést. A döntésben a szakértő szerint közrejátszott a korábban tartott Sanghaji Együttműködési Szervezet ülése, ahol az orosz elnök Kínától és Indiától "kapott hideget és meleget" a háború miatt. Tehát nemcsak a sikertelenség, hanem a legnagyobb szövetségesek ellenérzése is közrejátszhatott a bejelentésben.

A Vlagyimir Putyin helyzetével kapcsolatos közvélemény-kutatások Oroszországban azonban most is nyolcvan százalékot mérnek neki,

hatalma a bírálatoktól függetlenül nem rendült meg.

Ugyan a legutóbbi ukrán offenzívánál a bloggerek és kisebb közösségek, sőt önkormányzati képviselők is bírálták, de azok többsége is inkább Szergej Sojgu védelmi miniszterre irányult.

A NATO a madridi-csúcson június végén elfogadta az új haderő-modellt, amely egy – szintén háromszázezer fős – gyors reagálóerő felállítását határozna meg. Ebből százezer fő tíz napon belül, kétszázezer fő pedig harminc napon belül lenne bevethető, az egység a jövő év végéig állna fel. Tehát ha a NATO reagál, akkor csak a készenlétet gyorsítják fel. A lengyelek tettek is egy bejelentést, hogy mindent elkövetnek a szövetségen belül ennek megvalósításáért.

A gazdasági megszorítások hatása

A szakértő szerint a nyugati szankciók hatására az oroszok részéről már felmerültek aggályok. "A putyini mozgósítási beszéd után megint beszakadt az orosz tőzsde, 11 százalékot zuhant vissza, illetve a GDP-veszteség 8-10 százalék az országban. A legnagyobb probléma az egyes iparágak leállása, hiszen Oroszország az elmúlt évtizedekben többé-kevésbé integrálódott a nyugati világgazdaságba" – mondta Szenes Zoltán. Az önálló előre való áttérés a kereskedelem, a gyártási technológia területén nem megy a nyugati partnerek nélkül. Hozzátette: az ázsiai szövetségesek bevonása a technológiai újításokba még nagyon sok időt vesz igénybe.

Az orosz elnök a 2014-es Krím-félszigeti modellt is alkalmazhatja. Akkor népszavazást tartottak, és a területet formálisan integrálták Oroszországhoz. Ha Putyin arra számít, hogy ez rövid időn belül megoldható, akkor az a háború végét is jelentheti. "Persze ez attól függ, hogy egyrészt Ukrajna, másrészt a Nyugat erre miként fog reagálni" – tette hozzá.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos gazdasági, társadalmi kérdésekről és Vlagyimir Putyin népszerűségéről Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő, valamint Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×