INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

oroszország

hadgyakorlat

vosztok

Cugol, 2018. szeptember 13.Vlagyimir Putyin orosz elnök (k), Szergej Sojgu védelmi miniszter (b) és Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz hadsereg vezérkari főnöke a Vosztok 2018 fedőnevű hadgyakorlat manővereit nézi  a Bajkálon túli területen fekvő Cugol gyakorlótéren 2018. szeptember 13-án. Ez 1981 óta a legnagyobb orosz hadgyakorlat, amelyen 297 ezer katona, több mint ezer légi jármű és 36 ezer harckocsi és egyéb harci jármű, valamint 80 hadihajó vesz részt két orosz katonai körzetben. A szeptember 11-17. között rendezett manőverekben a kínai és a mongol haderő is képviselteti magát. (MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Alekszej Nyikolszkij)

Újabb orosz erődemonstráció: Vosztok-2022 hadgyakorlat

Infostart / MTI

Vlagyimir Putyin államfő és Szergej Sojgu védelmi miniszter is megtekintette a manővereket.

A Reuters hírügynökség szerint akár szimbolikusnak is tekinthető a Vosztok idei megrendezése, Moszkva ugyanis bizonyítani akarja, hogy hadereje az ukrajnai háborúval párhuzamosan is képes erre.

A Zvezda orosz tévé felvételein Putyin és Sojgu jó hangulatban figyelte az egyik helyszínen a gyakorlatot, amely - mint a neve utal rá - Oroszország keleti részén és a Japán-tengeren zajlik.

Az orosz védelmi minisztérium ötezer haditechnikai eszköz, köztük 140 repülőgép és 60 hadihajó részvételéről számolt be. A Vosztok-2022-n részt vevő orosz katonák száma 50 ezer, ami jóval kevesebb, mint a 2018-ban közölt 300 ezer fő.

Nyugati katonai szakértők szerint azonban a hivatalos közlések mindkét évben a valóságosnál jóval több résztvevőről számoltak be.

Az orosz hadsereg mellett jelentős erőkkel Kína vesz részt a gyakorlaton, de India, Algéria, Laosz, Nicaragua, Szíria és a posztszovjet térségből további hat ország hadseregei is képviseltetik magukat.

Pekingi közlés szerint

a kínai hadsereg kétezer katonával, háromszáz járművel és 21 harci repülőgéppel vesz részt a Vosztokon.

Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök augusztusban szoros együttműködésben állapodott meg, amelyet jelentősen motiválnak a két ország és a Nyugat közti nézeteltérések és ellenérzések - írta a Reuters és az AP hírügynökség.

India - amelynek Oroszország a legfőbb fegyverszállítója, de közben az Egyesült Államok politikai-gazdasági szövetségese, annak ellenére ott van, hogy az Egyesült Államok ellenezte bármely ország részvételét olyan gyakorlaton, amelyen az Ukrajnát megtámadó Oroszország is részt vesz.

Hétfőn orosz és kínai hadihajók ellenséges légitámadás kivédését gyakorolták légvédelmi tüzérségi rendszerekkel. Az orosz védelmi minisztérium közölte továbbá, hogy a hétvégén a Japán-tengeren hajó- légi- és víz alatti támadások kivédését gyakorolták.

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Alekszej Nyikolszkij
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018