eur:
392.84
usd:
368.26
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Christian Lindner, az ellenzéki német Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke (j) pártja berlini eredményváró rendezvényén a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/dpa/Sebastian Kahnert

Szakértők bírálják a német pénzügyminiszter adócsökkentési tervét

Nem aratott osztatlan sikert a német pénzügyminiszter az infláció ellensúlyozását célzó, tízmilliárd eurós adócsökkentési tervével. Német politikai körökben is rendkívülinek számítana, ha a tervezetet a parlamenti pártok egyöntetűen támogatnák, de nagyobb súllyal esnek latba a gazdasági szakértők fenntartásai. Elsősorban az a kifogás, hogy az adócsökkentés programja a magas jövedelműeknek kedvez.

A német pénzügyminisztérium eszerint tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez az infláció hatásának ellensúlyozására. A tárca számításai szerint a javaslat végrehajtásával 48 millió adófizető helyzetén lehet javítani, nettó jövedelmük az idén átlagosan 193 euróval emelkedne.

Németországban az infláció az év első öt hónapjában folyamatosan emelkedett, májusban már 7,9 százalék - az 1973-as olajválság óta a legmagasabb - volt a fogyasztói árak éves szintű emelkedése. Júniusban viszont 7,6 százalékra, júliusban pedig 7,5 százalékra mérséklődött.

Christian Lindner pénzügyminiszter, aki egyben a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke, a legfontosabbnak nevezte az úgynevezett hideg progresszió hatásának felszámolását. Ez a jelenség a progresszív - a jövedelem emelkedésével nem csupán több pénzt, hanem a jövedelem nagyobb hányadát elvonó - adórendszerekre jellemző, és akkor fordul elő, amikor az infláció ellensúlyozását szolgáló fizetésemelés miatt az adózó magasabb adósávba kerül át.

A többet keresők többet profitálnak

- vélekedett a tervezetről Veronika Grimm, a szövetségi kormány mellett működő független gazdaságpolitikai tanácsadó testületnek, az úgynevezett gazdasági bölcsek tanácsának a tagja. Grimm szerint ebből kiindulva jelentős kiigazításokra lenne szükség.

A minden fontos gazdaságpolitikai témában állást foglaló négytagú testület tagja ebből kiindulva úgy fogalmazott, hogy olyan reformra a mostani nem a megfelelő idő, amelynek keretében a többet keresők többet nyernek.

Azt ugyan helyes törekvésnek nevezte, hogy az említett hideg progresszió okozta hátrányokat ellensúlyozni kell, ugyanakkor

hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a kis-, illetve közepes jövedelműeket célirányosabban kell tehermentesíteni.

Grimm úgy vélte, hogy az energiaválság következtében kialakult jelenlegi helyzetben mindenekelőtt azoknak a kis- és közepes jövedelműeknek van szüksége könnyítésekre, akik az áremelkedések növekvő terheit egyedül nem képesek viselni.

Az alacsony jövedelműek ezzel szemben gyakorlatilag szinte semmit nem kapnak - jelentette ki, utalva arra, hogy az infláció leginkább ezeket az embereket sújtja. Éppen ezért célirányosabb tehermentesítés kell, amely egészen a középosztályig terjed - fogalmazott a szakértő, aki szerint a benzinárcsökkentés vagy épp az áfa csökkentése nem megfelelő estköz.

Igazságtalannak nevezte a pénzügyminiszter tervét a berlini székhelyű Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) elnöke is.

Marcel Fraser az előirányzatokat "rendkívül kiegyensúlyozatlannak" nevezte.

Az elnök szerint az adócsökkentések előirányzott programjából leginkább az a 30 százalék húz hasznot, amely a legmagasabb jövedelemmel rendelkezik.

Az alacsony jövedelműek ezzel szemben gyakorlatilag szinte semmit nem kapnak - jelentette ki.

Az FDP koalíciós szövetségesei, a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek a társadalmi szolidaritásra hivatkozva bírálták a minisztérium javaslatát. Szerintük a terv nem kellően kiegyensúlyozott, és a segítség nem oda érkezne, ahol a legnagyobb a szükség.

Hangsúlyozták, hogy további koalíciós egyeztetésre van szükség azzal kapcsolatban, hogy melyek a valóban hatékony és célirányos intézkedések.

Kiállt ugyanakkor a pénzügyminiszter tervezete mellett a a legnagyobb ellenzéki párt, a CDU elnöke. Friedrich Merz úgy értékelte, hogy a javaslatok helyes irányba mutatnak.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×