eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pexels.com

Tényleg egy magyar cég fertőzte meg szalmonellával a belga csokigyárat

Magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonella baktériummal szennyezett lecitin elnevezésű adalékanyagnak, ami eljutott a belgiumi csokoládégyárba. A hírt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erősítette meg.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt a belga The Brussels Times hírportál cikke alapján, a világ legnagyobb csokoládégyárában, a belga-svájci Barry Callebaut cégnél nemrégiben kitört szalmonellafertőzés eredetét egy magyarországi szójalecitin-szállítmányra vezették vissza. A belga élelmiszerbiztonsági hivatal (FAVV) az élelmiszerek és takarmányok európai sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül értesítette Magyarországot.

A Nébih vizsgálatai megállapították, hogy az országból kiszállított lecitin tétel szalmonellával szennyezett volt. A lecitin a csokoládégyártás egyik adalékanyaga, amit közvetlenül nem fogyasztunk.

Az ügyben érintett vállalkozásnál ellenőrzést tartott a hivatal és megvizsgálta a feldolgozás folyamatát, az üzemi dokumentációt, valamint mintákat vett. A vállalkozás is megtette a szükséges intézkedéseket, zárolta az üzemben található tételeket.

A Nébih arról is beszámolt, hogy a fertőzött alapanyagból máshova nem szállított a cég.

A belga csokigyár teljesen leállította a gyártását, és értesítette az ügyfeleit, hogy zárolják a június 25-én vagy azt követően készült termékeit, amelyekből több országba is szállított. Így a Magyarországra küldött szállítmányt is útközben visszafordították.

A szennyeződés eredetének vizsgálata a lecitint gyártó cégnél jelenleg is folyik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×