INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

ii. erzsébet

jubileumi emlékév

egyesült királyság

II. Erzsébet brit királynő emléktárgyakat néz egyik kutyája társaságában a windsori kastélyban 2022. február 4-én.  A 95 éves II. Erzsébet brit királynő platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját február 6-án ünneplik Nagy-Britanniában. II. Erzsébet a negyvenedik uralkodó az angol trónon azóta, hogy azt Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte. A brit uralkodó minden idők leghosszabb ideje hivatalban lévő, és a világ jelenlegi legidősebb államfője.

"Az utolsó pillanatban derül ki" – így ünneplik II. Erzsébet platinajubileumát

Infostart

Csütörtökön kezdődik a négy napon át tartó eseménysorozat, mely az uralkodó trónra lépésének hetvenedik évfordulója előtt tiszteleg.

Katonai parádé, templomi szertartás, popkoncert és utcai ünnepségek köszöntik a 96 éves II. Erzsébetet, aki februárban volt hetven éve, hogy ország uralkodójává vált. Az ünneplésére szervezett eseményekre június 2–5. közt kerül sor: az még nem tiszta, hogy melyik helyszíneken jelenik majd meg személyesen is a királynő, akinek "mobilitási problémái" vannak az utóbbi hónapokban. A Buckingham Palota szerint az események napján dől majd el, hol tud személyesen is részt venni az ünneplésben.

A parlamentben már a múlt héten fejet hajtottak a királynő előtt: Boris Johnson miniszterelnök úgy fogalmazott, az ország érdekében végzett szolgálata és elhivatottsága példa nélküli, írja a Reuters cikke.

"Remélem, hogy az elkövetkező napokban minden tábortűzzel, koncerttel, utcabállal és műrepülő bemutatóval elegendő szeretetet és odaadást tudunk majd mutatni irányába, hogy viszonozzuk azt a szeretetet, odaadást és útmutatást, amelyet hét évtizeden át az egész országnak adott" – mondta.

Egyes családtagjait távol tartja

Az eseménysorozat a hagyományos Trooping the Colour katona parádéval kezdődik, melyet légi bemutató követ. A királynő a Buckingham Palota erkélyéről köszönti majd alattvalóit: két legellentmondásosabb családtagja,

fia, András és unokája, Harry nem lesz ott mellette a balkonon.

András februárban megegyezéssel tett pontot az ellene szexuális erőszak vádjával indított per végére – már korábban visszavonult minden hivatalos feladattól, mivel a néhai Jeffrey Epsteinnel, akit szexuális visszaélések miatt ítéltek el, szoros baráti kapcsolatot ápolt. Harry szintén visszavonult a hivatalos feladatoktól, miután Amerikába költözött felségével, ahonnan rasszizmussal és egyebekkel támadták a királyi családot.

Más eseményeken ugyanakkor ők is részt vesznek majd. Aki azonban véglegesen hiányozni fog a jubileumról, az Fülöp herceg, aki 73 év házasság után, 99 évesen hunyt el tavaly áprilisban.

Ez lesz az ünneplés menete

Pénteken hálaadó istentiszteletet tartanak a londoni Szent Pál székesegyházban II. Erzsébet tiszteletére, szombaton pedig a tervek szerint a királynő a család több tagjával együtt részt vesz a Derby lóversenyen. Később a Buckingham-palota előtt koncert lesz, amelyen fellép többek között a Queen, a Duran Duran és Diana Ross is. Az ünnepségek vasárnap utcabálokkal és a brit fővároson átívelő felvonulással zárulnak.

Erzsébet 1952. február 6-án, apja, VI. György király halálakor lett Nagy-Britannia és több mint egy tucat más birodalom, köztük Kanada, Ausztrália és Új-Zéland királynője. Ekkor éppen nemzetközi körúton tartózkodott Kenyában.

Abban az időben Joszif Sztálin, Mao Ce-tung és Harry Truman állt a Szovjetunió, Kína és az Egyesült Államok élén, a brit miniszterelnök pedig Winston Churchill volt. 2015 szeptemberében dédnagyanyja, Viktória királynő rekordját maga mögött hagyva

közel ezer éve a leghosszabb ideje uralkodóvá vált

egy olyan sorban, amely I. Vilmos normann királyig és Anglia 1066-os meghódításáig vezethető vissza.

Népszerű maradt, ám a monarchia nem az

A trónon töltött hét évtizede alatt a királynő a stabilitás szimbóluma volt az ország számára a hatalmas társadalmi, gazdasági és politikai változások, köztük a Brit Birodalom megszűnése idején.

"Felséged nem csupán alattvalói többségének életében volt állandóan jelen, hanem a világtörténelem harmadik leghosszabb ideig szolgáló uralkodója is" – fogalmazott közleményében a parlament alsóházának elnöke. A francia XIV. Lajos a rekorder 72 évvel (1643–1715), IX. Ráma thaiföldi királyt (1946–2016) két hét múlva fogja be Erzsébet királynő.

A közvélemény-kutatások ugyanakkor azt mutatják, hogy Erzsébet bár továbbra is nagyon népszerű és nagy tiszteletnek örvend, de

a fiatalabbak körében nő a közömbösség a monarchia iránt.

Egy felmérés szerint a britek felét nem érdekli a jubileum.

Nyitókép: MTI/AP/PA Pool/Steve Parsons
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018