eur:
394.14
usd:
369.98
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A II. Erzsébet brit uralkodó trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából fellobogózott Mall sugárút Londonban 2022. május 26-án. A platinajubileum alkalmából június 2-5. között utcabálokkal és látványos parádékkal köszöntik a 96 éves királynőt, aki édesapja, VI. György király halálának napján, 1952. február 6-án lépett az Egyesült Királyság trónjára.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

"Négynapos buli" - El kell fogadni, hogy II. Erzsébet már csak jókívánságaiban lesz jelen

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense elemezte az InfoRádióban a platinajubileumát és 96. születésnapját ünneplő II. Erzsébet, valamint a történelmi helyzet viszonyát.

Négynapos rendezvénysorozat kezdődött reggel az Egyesült Királyságban, ahol a 96 esztendős II. Erzsébet királynő platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját és születésnapját is ünneplik.

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az InfoRádióban elmondta, "buli lesz".

"Rengeteg rendezvényt tartanak, feldíszítették a Buckingham palota előtti teret. Köszöntők lesznek, igazi örömünnepély."

II. Erzsébet a mindenkori, bizonyítható uralkodói listán már a harmadik helyen van, az előtte álló XIV. Lajos már csak 2 évvel előzi meg őt.

A királynő tehát egy egészen más történelmi korszakból indult, 14 amerikai elnököt és 14 brit miniszterelnököt "élt meg", rengeteg történelmi változást kísért tehát nyomon 1952 óta.

Az utóbbi időben II. Erzsébet kicsit visszavonult, ezért kérdés, mennyire lesz ő aktív ezekben a napokban.

"Azt mondják, problémái vannak azzal, hogy eljusson valahová, ami a nagyon idős korának megfelelő. Az utóbbi 70 évben hihetetlen mennyiségű rendezvényen vett részt, szinte a napi aktivitás volt jellemző rá.

Az biztos, hogy ő már nem tud annyira jelen lenni, feladatait folyamatosan adja át a trónörökös Károly hercegnek, illetve a legújabb generációknak, Vilmos Hercegnek és családjának" - ecsetelte Gálik Zoltán.

Úgy véli, hogy talán megjelenik majd valamely programon személyesen is, de azt el kell fogadni, hogy egyre inkább üzeneteiben, jókívánságaiban lesz jelen a későbbiekben.

Hogy lemond-e a trónról az ünnepség után, arról a szakértő azt mondta, számtalanszor megerősítette ő is és a környezete is, hogy "ki szeretné tölteni szolgálatát", és életrajzírója is meg van róla győződve, hogy semmiképpen sem fordulhat elő a lemondás, 99 százalékig Gálik Zoltán is biztos abban, hogy ez nem fog bekövetkezni.

A trónöröklési sorrend kőbe vésett, II. Erzsébet után a már szintén 70 év fölötti Károly herceg lesz az uralkodó, ezt az alkotmányos rendszer is garantálja, koronázni sem kell, automatikus a trónra lépés. Károly herceget Vilmos követhetné a trónon.

Még azt is megjegyezte, nagyon sokat változott ennek az állami berendezkedésnek a megítélése az utóbbi 70 évben, a királynővel elégedettek, 60-70 százalékon áll az elfogadottsága, viszont a republikánusok (köztársaságpártiak) az utóbbi 2-3 évben erősödni látszanak,

a 18-24 év közöttiek körében egyre nő egy választott államfő iránti szimpátia, de

ez nem jelenti azt, hogy a monarchia támogatottsága ne lenne töretlen.

Hogy ez Károly herceg trónra lépése után is így lesz-e, arról azt mondta:

"Mindig azt kell nézni, hogy nemcsak maga a személy, hanem az egész intézmény is mennyire nyeri el a bizalmát az embereknek. És azt kell mondanom, hogy az elmúlt hetven évben II. Erzsébet a monarchia megújításához komolyan hozzájárult, az emberek bizalmát nem veszítette el. Károly programja meglehetősen szűkre szabott, az egységet kell szimbolizálnia, Angliáét, Skóciáét, Észak-Írországét, Walesét, és a Brit Nemzetközösség egészét is."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×