INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

földgáz

románia

fekete-tenger

100 milliárd köbméter földgáz szabadult fel ezzel a döntéssel

100 milliárd köbméter földgáz szabadult fel ezzel a döntéssel

Infostart

Klaus Iohannis román elnök kihirdette szerdán a fekete-tengeri földgáz kitermeléséhez szükséges törvényt, amelyet múlt héten fogadott el a román képviselőház ügydöntő házként.

A jogszabályt korábban a szenátus is megszavazta, amely módosította a korábban elfogadott, úgynevezett offshore törvényt. A módosításra azért volt szükség, mert a 2018-ban, a szociáldemokrata kormány idején elfogadott törvénnyel elégedetlenek voltak a befektetők, akik jegelték döntésüket a kitermelés elkezdéséről. A 2020. decemberében megtartott parlamenti választások után a román kormánykoalíció megígérte, hogy módosítani fogja a jogszabályt. A tavaly ősszel megalakult, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) magában foglaló nagykoalíció felgyorsította a jogszabály elfogadási eljárását.

A most hatályba lépő törvény szerint

  • a közvetlen és közvetett adók révén a román állam a kitermelt gázból származó jövedelem 60 százalékát kapja meg, míg
  • a haszon 40 százaléka a befektetőké marad.

A jogszabály immár nem kötelezi a befektetőket, hogy a román piacon adják el a gáz jelentős mennyiségét, de előírja, hogy válsághelyzet esetén a román államnak elővásárlási joga van.

Románia arra számít, hogy

a fekete-tengeri földgázlelőhelyek kitermelésével öt éven belül energetikai szempontból függetlenné válik.

A jogszabály következtében a nagyobb földgázmennyiséget rejtő mélytengeri Neptun Deep lelőhellyel kapcsolatban a befektetők várhatóan meghozzák a kitermelés elkezdéséről szóló döntést, így 2026 végéig, 2027 elejéig elkezdődhet a földgáz felszínre hozatala. Ott évente 10 milliárd köbmétert terveznek kitermelni. Ennek a lelőhelynek a kitermelési joga az osztrák OMV és a román Romgaz állami vállalat tulajdonában van.

A Fekete-tenger Romániához tartozó térségéből kitermelhető földgáztartalékok meghaladják a 100 milliárd köbmétert. Románia éves fogyasztása 11-12 milliárd köbméter gáz.

A Neptune Deep-mező a magyar kormány számára is érdekes, írta korábban az Index: még az orosz szerződés megújítása előtt komoly reményeket fűztek a mielőbbi kitermeléshez, mivel az innen származó földgáz segíthet diverzifikálni az ország gázellátását, hogy az ne csak a Gazprom által szállított, illetve a krki LNG-terminálhoz kötődjön.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018