eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Romania, Black Sea Coast, Mangalia, elevated view of shipyard
Nyitókép: Walter Bibikow / Getty

Szabad utat kapott a fekete-tengeri földgázkitermelés

Nagy szavazattöbbséggel elfogadta a román képviselőház szerdán a befektetők által sürgetett törvényt, amely utat nyithat a fekete-tengeri földgáz offshore kitermelése előtt.

A szenátus által már korábban elfogadott jogszabályt 248 szavazattal 34 ellenében erősítette meg a képviselőház. A törvény elfogadását csak a - többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott - Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) ellenezte, arra hivatkozva, hogy idegenek fognak hasznot húzni a román tengerfenék kincseikből, és a törvény semmilyen szankciót nem tartalmaz a visszaélések megakadályozására.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök szerint a közvetlen és közvetett adók révén a román állam a kitermelt gázból származó jövedelem 60 százalékát kapja meg, míg a haszon 40 százaléka a befektetőké marad.

Nicolae Ciuca liberális kormányfő szerint a döntés révén bizonyossá vált, hogy öt éven belül Románia energetikai szempontból függetlenné válik. A miniszterelnök egy gazdasági fórumon beszélt a témáról, felidézve, hogy kedden a Black Sea Oil and Gas befektetőcsoport vezetőivel találkozott, akik megerősítették, hogy már június vége előtt megkezdik a kisebbik fekete-tengeri lelőhely, a Midia földgázmező kitermelését.

A nagyobb földgázmennyiséget rejtő mélytengeri Neptun Deep lelőhelyen a kitermelés jogát megszerző OMV-Petromnak és a Romgaznak még jelentős beruházásokat kell eszközölnie, de 2026 végéig, 2027 elejéig ott is megkezdődhet a gáz felszínre hozatala, így Románia nemcsak saját lakossági és ipari fogyasztásához elegendő gázzal fog rendelkezni, hanem exportképessé fog válni - hangoztatta a román kormányfő.

A jelenleg hatályos, 2018-ban elfogadott, az "extrabevételeket" 70 százalékig terjedő progresszív adóval sújtó hatályos jogszabállyal a fekete-tengeri földgázlelőhelyeket felkutató befektetők elégedetlenek voltak, ezért a feltételek megváltoztatásától tették függővé a kitermelés megkezdését.

A Fekete-tenger Romániához tartozó térségéből kitermelhető földgáztartalékok meghaladják a 100 milliárd köbmétert - emlékeztetett a Digi24 hírtelevízió.

Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszana a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×