INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

izrael

kormányválság

kneszet

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt elnöke a parlamenti választások eredményváró rendezvényén Jeruzsálemben 2021. március 24-én. Az exit poll-adatok szerint a két éven belül negyedszer megrendezett parlamenti választáson Netanjahu tömbje és Naftali Bennet Jobbra nevű pártja együtt megszerezte a kneszet 120 helyének kormányzáshoz szükséges többséget, 61 mandátumot.

Váratlanul kisebbségbe került az izraeli kormány

Infostart / MTI

Gaida Rinavi Zoabi, a baloldali liberális Merec párt arab képviselőnője minden publikus előzmény nélkül kilépett a koalícióból.

Ezzel kisebbségbe kerültek az izraeli parlamentben a kormányt támogató törvényhozók. A fejleményről a helyi média számolt be.

A 120 tagú parlamentben, a kneszetben már csak 59 honatya támogatja a baloldali, centrista és jobboldali, valamint egy hagyományőrző arab pártból álló, tavaly nyár elején megalakult, sokszínű koalíciót.

A Merec pártban "fatális tévedésnek" nevezték politikusuk meglepetésszerű lépését, de még reménykednek benne, hogy megváltoztatja döntését.

Az ellenzék soraiban megkezdték a szavazás előkészítését a jövő hétre a kneszet feloszlatásáról és új választások kiírásáról.

Zoabi csütörtök délben, minden előzmény nélkül közölte Naftali Bennett miniszterelnökkel és Jaír Lapid külügyminiszterrel döntését, melyet az arab kisebbséget érő megkülönböztetésekkel indokolt.

"Nem tudom támogatni annak a közösségnek a felháborító zaklatását, amelyből jöttem" - fogalmazott.

Szándékáról pártjában sem tudtak semmit.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint a Merec vezetése azt követeli tőle, hogy adja vissza mandátumát, azonban bejelentése óta nem veszi fel a telefont. A helyi törvények szerint megőrizheti képviselői székét, és a kormány ellen szavazhat.

"Ez a koalíció fontos kötelék az ország összetett valóságában, és mindannyiunktól megköveteli, hogy nagy felelősséget vállaljunk ezért a helyért. Minden nap, melyet túlél ez a koalíció, egy újabb nap, amikor a fény erősebb, mint a sötétség" - írta a Twitteren Zoabi lépését bírálva a szociáldemokrata Munkapárt arab képviselőnője, Ibtiszám Marána.

A képviselői székben először ülő Zoabi nem először okozott fejfájást a koalíciónak: januárban ellenszavazatával megakadályozta az ultraortodoxok katonai behívását szabályozó törvény elfogadását a parlamentben.

Ekkor Lapid a lázadó képviselőnőt kinevezte izraeli főkonzulnak Sanghajba, de hivatalba lépése késett, a Közszolgálati Bizottság kinevezésekről döntő testülete ugyanis mindeddig nem ült össze ebben az ügyben.

A testülethez közel álló források azt mondták a ynetnek, hogy a kiküldetés nehézségekbe ütközik, mert Zoabi kijelentette, hogy fenntartásai vannak az izraeli himnusszal kapcsolatban. Olyan nyilatkozók, akik az elmúlt napokban beszéltek a képviselőnővel, a ynetnek azt jelezték, hogy Zoabi az ebben az ügyben felmerült nehézségek miatt dönthetett a kilépésről a koalícióból.

Nyitóképünkön Benjámin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt elnöke a parlamenti választások eredményváró rendezvényén Jeruzsálemben 2021. március 24-én.

Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018