eur:
395.22
usd:
366.64
bux:
65148.11
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezet fog Kijevben 2022. április 8-án. Jobbról Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Josep Borrell a szankcióról: nem biztos, hogy most lesz egyezség

Az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő a külügyminiszterek egynapos brüsszeli tanácskozása előtt beszélt az oroszok elleni olajembargóról.

Nem biztos, hogy az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei már most megegyezésre jutnak az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szembeni bevezetni tervezett, olajembargót is tartalmazó újabb szankciós csomagról - jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

Josep Borrell a tagállami külügyminiszterek egynapos brüsszeli tanácskozására érkezve azt mondta: egyes tagállamok, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal, több nehézséggel szembesülnének az orosz olajra vonatkozó szankciók bevezetésével, mivel az olaj hozzájuk kizárólag csővezetékeken érkezik Oroszországból.

"Tárgyalunk erről, és mindent megteszünk a helyzet megoldása érdekében" - fogalmazott.

Nem biztosítható, hogy ez azonnal megtörténik, ugyanis az egyes tagállami álláspontok meglehetősen erősek - hívta fel a figyelmet Borrell, majd hozzátette: "de úgy gondolom, hogy ha megértjük egyes tagállamok sajátos helyzetét, és mindannyian erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy egységesek maradjunk Oroszországgal szemben, akkor sikerrel járunk".

Kijelentette: az Európai Unió aggódik a háború következményei miatt. Az egész világnak mély gazdasági válsággal kell szembenéznie, áremelkedésekre, köztük különösképen a villamosenergia és az élelmiszer árának emelkedésére kell számítania. Azt mondta:

el kell magyarázni a világnak, hogy ezek a következmények nem a szankcióink miatt vannak, hanem a háború miatt.

Oroszország ugyanis egyebek mellett megakadályozza, az ukrán búza exportját - emelte ki.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban a főképviselő hangsúlyozta: támogatja a két ország törekvését. Véleménye szerint az Európai Unió tagállamai szintén támogatják a döntést, és reményét fejezte ki, hogy felül lehet majd kerekedni a NATO egyes tagországainak ellenállásán.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter érkezésekor azt mondta, Ausztria arra számít, hogy az EU a következő napokban megállapodásra jut az Oroszországgal szembeni hatodik szankciócsomagról.

"Biztos vagyok benne, hogy a következő napokban sikerül elfogadnunk a hatodik szankciócsomagot, noha nyilvánvaló, hogy tovább megbeszélésre van szükség" - fogalmazott Schallenberg, majd hozzátette: a tagállamoknak arra kell törekedniük, hogy az EU egységet mutasson Oroszországgal szemben.

Hidvéghi Balázs: jelenlegi formájában elfogadhatatlan a szankciós csomag

Jelenlegi formájában elfogadhatatlan, ezért Magyarország elutasítja az olajembargót tartalmazó uniós szankciós csomagot - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Brüsszelben, a BBC brit közszolgálati televízió hírműsorának nyilatkozva.

"Elutasítjuk a szankciós csomagot, ugyanis

túlmegy azon a határon, amelyet mi meghúztunk"

- mondta Hidvéghi Balázs.

Magyarország és számos más ország Közép-Európában, köztük Németország sincs abban a helyzetben, hogy hirtelen teljesen leállítsa az orosz olaj importját - magyarázta.

"Nem pusztíthatunk el egész iparágakat, nem állíthatjuk le a vállalkozások működését, és nem tehetünk milliókat munkanélkülivé. Ezt a döntést elhamarkodottan tervezték meg. Jobban ártana nekünk, mint az oroszoknak, akiket szankcionálni akarunk" - hangsúlyozta Hidvéghi, és hozzátette: több időre van szükség egy ilyen döntés részleteinek megtárgyalására.

Arra a felvetésre vonatkozóan, hogy a tagállamoknak az év végéig lenne idejük fokozatosan leállítani az orosz importot, Hidvéghi Balázs azt mondta: ez rendkívül rövid idő egy olyan ország számára, mely szinte teljes mértékben függ az orosz olajtól. Egy olyan ország számára, amelynek nincs tengerpartja, ahova csővezetéken szállítják az olajat, az olajfinomítót és annak működését pedig az importált orosz olajhoz igazodva tervezték meg. Ezt nem lehet hat hónap alatt megváltoztatni. Több időre és megfontolásra van szükség - hívta fel a figyelmet.

Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: Európában nagyobb diverzifikációra van szükség az energiaforrások és az energiafelhasználás terén. Magyarország az elmúlt években sokat tett ennek érdekében. Interkonnektorokat épített ki Szlovákia, Magyarország és Horvátország között, amelyek az Adriai-tengeren keresztül más energiaforrásokhoz is hozzáférést biztosítanak - tette hozzá.

Kijelentette: lépni kell az energiaforrások diverzifikálása érdekében, azonban nem lehet ráerőltetni az egész Európai Unióra egy olyan szankciós csomagot, amely önmagában egyébként sem fogja megállítani az Ukrajna elleni orosz agressziót.

"Olyan nemzetközi szerződésekre van szükségünk, amelyek garantálják népeink és országaink energiabiztonságát. Úgy gondolom, hogy Brüsszelnek és az Európai uniónak ebben aktív és proaktív szerepet kell játszania" - szögezte le.

Ha az EU együtt akar cselekedni, egységet és a szolidaritást akar mutatni, akkor figyelembe kell vennie minden egyes tagállam földrajzi, energetikai és gazdasági helyzetét, nem csak egyesekét - jelentette ki a képviselő, majd hozzátette: Magyarország nyitott a tárgyalásokra.

Hangsúlyozta ugyanakkor: a jelenlegi háborús helyzetben fontos a szolidaritás kifejezése Ukrajna népével. Magyarország több mint 700 ezer ukrajnai menekültet fogadott be a háború kezdete óta, és mindent megtesz a béke előmozdításáért. Nem tehető tönkre a gazdaság, és nem tehetők munkanélkülivé milliók a háború miatt - szögezte le Hidvéghi Balázs.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×