eur:
389.36
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
MOSCOW, RUSSIA - JUNE 7 : (----EDITORIAL USE ONLY  MANDATORY CREDIT - RUSSIAN PRESIDENTIAL PRESS AND INFORMATION OFFICE / HANDOUT - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Russias President Vladimir Putin attends his annual televised question and answer session at Moscows Gostiny Dvor Shopping and Exhibition Centre in Moscow, Russia on June 7, 2018.  (Photo by Russian Presidential Press and Information Office/Anadolu Agency/Getty Images)
Nyitókép: Russian Presidential Press and Information Office/Anadolu Agency/Getty Images

Így néz ki a háború az orosz propaganda zárt világában

Az oroszok a sötétben tapogatóznak a háborús helyzetről, ha az állami médiából tájékozódnak. Más információforrásuk pedig nem maradt.

Az Ukrajna-szerte zajló háborúról szinte semmit nem mutatnak az orosz tévében. Ha mégis, akkor magától értetődően az ukrán erőket hibáztatják. Az orosz hadsereg által a közelmúltban elszenvedett katonai kudarcokról sem tudósítanak naprakész adatokkal – írja az Index.

A beszámolók szenvedélyesek, gyakran tartalmaznak dühös vádakat és fenyegetéseket. Ahogyan Vlagyimir Putyin is nyersebb, érzelmesebb nyelvezetet használ a televíziós szerepléseiben, amikor a Biztonsági Tanáccsal folytat videokonferenciát. A Nyugatnak egy célja van – mondta egyik felszólalásában: „Oroszország elpusztítása”. „De minden nép, különösen az orosz, mindig is képes lesz megkülönböztetni az igazi hazafiakat a söpredéktől és az árulóktól” – biztosította nézőit.

A hírműsorokban elszórt, rövid videóklipek buzdítanak az Ukrajna elleni támadás támogatására, miközben az ukrajnai háborút kizárólag „különleges katonai műveletnek” lehet nevezni – teszi hozzá az Index emlékeztetve, hogy egy március 4-én elfogadott törvénnyel összhangban a háborút tilos „háborúnak”, „támadásnak” vagy „inváziónak” nevezni. A törvény megszegőit akár 15 év börtönnel is büntethetik, akárcsak azokat a médiumokat, amelyek „álhírnek” minősíthető információkat terjesztenek.

A Putyin-kormány évek óta módszeresen felszámolja az oroszországi szabad médiát. A háború kezdetén a két megmaradt független médium, a TV-Dozsd és az Echo Moszkva Rádió a „Ne mondd, hogy háború” törvény elfogadása után bezárt. Az online információforrásokat, köztük a Facebookot, a Twittert, az Instagramot és más külföldi közösségi médiaplatformokat blokkolták. Az orosz nyelven sugárzó nemzetközi médiumok, például a BBC és a Szabad Európa, szintén elérhetetlen Oroszországban.

A Levada Center, egy független közvélemény-kutató márciusi felmérése szerint Putyin megítélése a háború kezdete óta emelkedett: a megkérdezettek 83 százaléka helyesli az orosz elnök döntéseit, miközben januárban ez az arány még csak 69 százalékos volt.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×