eur:
389.01
usd:
357.21
bux:
73192.48
2024. július 22. hétfő Magdolna
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (a képen nem látható) Moszkvában 2022. február 14-én.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

Szergej Lavrov Kínában: a Kreml Pekinget tekinti legfőbb szövetségesének

A Kínával való "privilegizált stratégiai partnerség és szövetség" erősítését nevezte az orosz külpolitika egyik legfőbb célkitűzésének Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov annak kapcsán nyilatkozott Moszkvában újságíróknak, hogy Kínába érkezett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hivatalosan azért, hogy részt vegyen egy Afganisztánról szóló nemzetközi tanácskozáson. Lavrov az Ukrajna elleni orosz háború kezdete, február 24. óta csak Törökországba látogatott el, ahol ukrán kollégájával is tárgyalt.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint Lavrov kínai kollégájával, Vang Jivel egyetértett a két ország közötti együttműködés erősítésében. A két fél ennek szükségességét a "nehéz nemzetközi körülményekkel" indokolta.

A moszkvai külügyminisztériumra hivatkozva az Interfax kiemelte azt is, hogy a két miniszter hangsúlyozta a külpolitikai koordináció szükségességét, továbbá azt a szándékot, hogy globális ügyekben "egy nyelven" beszéljenek.

Az orosz elnök szóvivője cáfolta azt az állítást, hogy Lavrov látogatása a két ország közötti újbóli közeledést jelezné, a látogatás ugyanis a két szövetséges közötti stratégiai kapcsolatok újabb állomása.

A Kreml szóvivőjének feltették a kérdést, vajon Oroszország továbbra is megbízható szövetségesként tekint-e Kínára.

"Pekingre eddig is így tekintettünk, és remélhetőleg semmi nem változott"

– hangzott Peszkov válasza. A szóvivő szerint mindez nem az elmúlt napok vagy hónapok eredménye, hanem a kapcsolatok rendkívül pozitív kétoldalú, több évtizedes múlttal rendelkező gyümölcse.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×