eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
KYIV, UKRAINE - MARCH 17: (---EDITORIAL USE ONLY â MANDATORY CREDIT - UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy makes a speech on evaluation the 22nd day of the Russia-Ukraine war during virtually addressing in Kyiv, Ukraine on March 17, 2022. (Photo by Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Volodimir Zelenszkij eddig tabunak számító témáról is tárgyalna

Egy videonyilatkozatban beszélt több, a kiszivárgott hírek szerint a békekötés feltételei között szereplő témáról.

Mint ismert, Volodimir Zelenszkij eddig beszélt ugyan annak elvi lehetőségéről, hogy országa lemondjon a NATO-csatlakozásáról bizonyos előnyökért cserébe, de attól mindeddig mereven elzárkózott, hogy elfoglalt ukrán területek sorsa tárgyalások témája legyen. Mint az UNIAN ukrán hírügynökség is emlékeztetett, a Kreml fő követelései Ukrajna semleges státusza, a Krím Oroszországhoz tartozásának és a kelet-ukrajnai szakadár "népköztársaságok" függetlenségének elismerése. Ezekből kizárólag az ország semlegességébe volt hajlandó eddig Kijev beleegyezni.

Egy, a Sky Newson megjelent videóban azonban Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajna kész "kompromisszumot kötni" a NATO-val kapcsolatban a tűzszünetért cserébe. Arról beszélt, hogy kész megvitatni Ukrajna kötelezettségvállalását, miszerint nem kíván NATO-tagságot elérni a tűzszünetért, az orosz csapatok kivonásáért és Ukrajna biztonságának garantálásáért cserébe.

"Ez egy kompromisszum mindenkinek: a Nyugatnak, amely nem tud a NATO-csatlakozási kérelmünkkel mit kezdeni, Ukrajnának, amely biztonsági garanciákat akar, és Oroszországnak, amely nem akarja a NATO további bővítését" – mondta az ukrán elnök.

Megismételte azon kérését is, hogy közvetlen tárgyalásokat folytasson Vlagyimir Putyinnal. Szerinte hacsak nem találkozik az orosz elnökkel, lehetetlen kiderítenie, hogy Oroszország egyáltalán meg akarja-e állítani a háborút.

Zelenszkij hozzátette,

Kijev készen áll megvitatni a Krím és a kelet-donbászi régió státuszát egy tűzszünet után,

valamint tárgyalna a biztonsági garanciák biztosítása felé tett lépésekről.

Korábban Zelenszkij arról beszélt, hogy bármilyen békealku is születik, arról szükséges egy népszavazás is.

Kiszivárgott továbbá egy összesítés is a békeszerződés állítólagos pontjairól – ebben már szerepelt a Krím és az elcsatolt területek kérdése, de csak mint erősen vitás pont. A dokumentumot csak részben mondta valósnak az orosz fél.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×