eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Tüzérségi támadásban megsérült férfit visznek a mariupoli 3. számú kórházba 2022. március 15-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Kiszivároghatott a békeszerződés tervének tartalma - íme, a főbb pontok

Egy 15 pontból álló békeszerződés-terv tartalma jutott el a Financial Times amerikai laphoz.

A szerződéstervezet e tartalmát hétfőn tárgyalták először a teljes egészében a felek - értesült a Financial Times, amely három bennfentes forrásra hivatkozik.

Az orosz-ukrán háborút lezáró megállapodásban az amerikai lapot idéző Portfolio összegzése szerint az szerepel, hogy

  • legyen országos tűzszünet,
  • az orosz katonák hagyják el Ukrajnát - azokat a régiókat is, amelyeket a február végén indult offenzíva során foglaltak el (például Herszon, az Azovi-tenger partvidéke, Pripjaty-térség),
  • Ukrajna tegyen le a NATO-csatlakozásról és váljon semlegessé,
  • ne épüljenek külföldi katonai bázisok Ukrajna területén, és Ukrajna ne fogadjon többé külföldi fegyverszállítmányokat,
  • az ukrán haderő továbbra is működhet,
  • cserébe a nyugati országok - így például az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Törökország - szavatolhatják Ukrajna biztonságát.
  • Szűnjenek meg az orosz és más kisebbségek nyelvhasználati jogait korlátozó intézkedések.

Úgy tűnik, továbbra is az Ukrajna biztonságát szavatoló nyugati garanciák (és azok Moszkva általi elfogadhatósága), valamint a "szakadár népköztársaságok" és a Krím sorsa a legvitásabb kérdés a felek között - írta a lap. Utóbbiakat ugyanis mindkét fél a maga ellenőrzése alatt akarja tartani.

A Financial Times azt írta továbbá, hogy Mihajlo Podoljak ukrán tárgyaló szerint szerint "a humanitárius kérdéseket, beleértve a nyelvi kérdéseket is, csak Ukrajna kizárólagos érdekeinek prizmáján keresztül vitatják meg". Az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója arról is beszélt, hogy a megszállt területek kérdését külön kezelik. "A vitatott és konfliktusos területek külön ügyet jelentenek. Egyelőre garantált kivonulásról beszélünk azokról a területekről, amelyeket megszálltak február 24-e", vagyis a megszállás kezdete óta.

Podoljak szerint nincs nagy jelentősége a külföldi bázisok betiltásának, mondván, ezt már az ukrán törvények is kizárják.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Oroszország szerint a demilitarizált állam osztrák vagy svéd típusú változatáról folynak a tárgyalások Kijevvel, és említették a semlegesség követelését, valamint a saját hadsereg meglétének engedélyezését, illetve hogy ennek méretéről folynak az egyeztetések.

Ukrajna egyik tárgyalója viszont arról beszélt, hogy az ország a helyzetére szabott, speciális semlegességet követel, nem svéd vagy osztrák, hanem ukrán típusú megegyezést. Ennek pedig része legyen az, hogy a biztonságot garantáló nyugati országok nem állnak félre egy Ukrajna elleni támadás esetén, mint most, hanem aktívan részt vesznek Ukrajna oldalán a konfliktusban, és hivatalosan is biztosítják számunkra a szükséges mennyiségű fegyver azonnali szállítását, amennyiben valaki ismét megsérti Ukrajna területi integritását.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×