eur:
393.99
usd:
369.5
bux:
65731.52
2024. április 23. kedd Béla
Elektromos rolleren utazik egy fegyveres férfi egy elnéptelenedett utcán Kijevben 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes

Ukrajnában lehet a világ egyik legjobb mesterlövésze – percről percre

Tizenhatodik napja tart a háború Ukrajnában. A rendkívüli, kétnapos EU-csúcson is az orosz invázió, illetve az Oroszország elleni szankciók és Ukrajna támogatása a téma. A háború pénteki hírei.

2022.03.12. 00:04

Kijev szerint pénteken is nehézkes volt a kimenekítés, Moszkva szerint az ukránok akadályozzák

Az ukrán elnök szerint támadás lesz Kijev ellen, ám Ukrajna túljutott a háború stratégiai fordulópontján. Az orosz tájékoztatás szerint az ukránok miatt nem lehetett evakuálni két településről. Műholdképeken tüzet lehetett látni az Antonov repülőtéren.

2022.03.11. 23:31

Orbán Viktor egy mondattal üzent az EU-csúcs után

A kormányfő is részt vett az Európai Unió állam- és kormányfőinek pénteken végetért kétnapos informális találkozóján.

2022.03.11. 22:49

Porosenko megállapodott Zelenszkijjel

Petro Porosenko volt ukrán államfő, jelenlegi ellenzéki vezető pénteken bejelentette: megállapodott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel abban, hogy átmenetileg félreteszik politikai csatározásaikat, és "egységfrontként lépnek fel az Ukrajnát ért orosz agresszióval szemben". Porosenko ezt a Facebookon közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint. A jelenleg az Európai Szolidaritás nevű parlamenti ellenzéki pártot vezető exállamfő arról tájékoztatott, hogy többször is találkozott Zelenszkijjel. "Megállapodtunk, hogy egységfrontként fogunk fellépni" - mondta.

"Most mindannyian katonák vagyunk, akiknek meg kell védeniük Ukrajnát" - hangoztatta Porosenko, aki 2014-2019 között volt Ukrajna államfője, de második ciklusra már nem kapott megbízást, miután Zelenszkij legyőzte őt a legutóbbi elnökválasztás második fordulójában.

2022.03.11. 22:04

Egyesek már a Chelsea eltávolítását követelik az angol Premier League-ből

Azt követően, hogy a brit kormány szankciós listára tette Roman Abramovicsot, a Chelsea tulajdonosát, egyesek már azt követelik, hogy rúgják ki a klubot az angol Premier League-ből. Abramovicsot azért büntetik, mert a brit hatóságok szerint „közel áll” az ukrajnai háborút megindító Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

2022.03.11. 21:40

Occidental Petroleum: Az amerikai olajtársaságoknál nincs felfelé mozgástér

Az amerikai vállalatok jelenleg nem tudják növelni az olajtermelést, annak ellenére, hogy az olajárak 2008 óta a legmagasabb szintre emelkedtek - mondta Vicki Hollub, az Occidental Petroleum Corp. amerikai olajtársaság vezérigazgatója.

2022.03.11. 21:28

A Sberbank-betétesek kártalanítására 146,8 milliárd forintot fizet ki az OBA

Az Országos Betétbiztosítási Alap a Sberbank Magyarország Zrt. 65 158 betétesének 146,8 milliárd forint kártalanítási összeget fizet ki.

2022.03.11. 20:13

Joe Biden újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben

Az Egyesült Államok és szövetségesei lépéseket tesznek, hogy visszavonják Oroszország "legnagyobb kereskedelmi kedvezményes" (Most Favored Nation, MFN) státuszát, és egyben betiltsák az orosz tengeri termékek, alkoholos italok és gyémántok importját - jelentette be pénteken, a Fehér Házban elmondott beszédében Joe Biden amerikai elnök.

2022.03.11. 20:09

Volodimir Zelenszkij szír zsoldosokról beszélt

Az ukrán elnök egyik pénteki videóüzenetében arra emlékeztette az Ukrajnában orosz oldalon harcolni akaró szíreket, hogy Oroszország ugyanúgy bombázta városaikat, mint ahogy most Mariupolt és Harkivot. "Így bánnak az orosz csapatok az oroszajkúakkal, akiknek »védelméről« annyi szó esett Moszkvában: rakéták, bombák, tüzérség. És most itt vannak a szír zsoldosok, akik egyáltalán meg sem tudják különböztetni, hogy ki milyen nyelven beszél itt (Ukrajnában), milyen templomba jár, és melyik pártot támogatja" - fogalmazott üzenetében Zelenszkij.

2022.03.11. 20:07

Az oroszok sürgősségi eljárásban a CAS-hoz fordultak

Az Orosz Olimpiai Bizottság pénteken sürgősségi eljárásban a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, hogy versenyzői részt vehessenek márciusban a finnországi téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A CAS közölte: olyan ütemtervet állított fel, hogy még a jövő vasárnap kezdődő esemény előtt döntés szülessen az ügyben.

Az orosz ötkarikás testület az Európai Olimpiai Bizottságok vezető testületének múlt szerdai határozatát támadta meg, amely kizárta az orosz és a fehérorosz sportolókat az Ukrajna ellen indított háború miatt.

Nem ez az első eset, hogy hasonló ügyben a CAS-hoz fordultak az oroszok. Az Orosz Labdarúgó Szövetség előbb fellebbezett a CAS-nál a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) szankciói ellen, majd néhány nappal később azt kérte, hogy a jogi testület a végső döntés meghozataláig függessze fel azok végrehajtását, azaz az orosz válogatottak és klubcsapatok szerepelhessenek a nemzetközi sorozatokban, így például a világbajnokság pótselejtezőjében.

2022.03.11. 20:05

A magyar-ukrán határon járt George Pataki

New York állam volt kormányzója lenyűgözőnek nevezte, amit a magyar kormány és a helyhatóságok tesznek az ukrajnai menekültekért, miután pénteken ellátogatott a magyar-ukrán határ melletti Beregsurányban létrehozott segítségpontra. A magyar kormány, a helyhatóságok, valamint a segélyszervezetek menekültekért tett erőfeszítéseit méltatva elmondta: arról is szeretett volna tájékozódni, hogy milyen egyéb módokon segíthetnek még a menekülteken. George Pataki hozzátette, a menekülteknek orvosi felszerelésekre és nem romlandó élelmiszerekre van szükségük, meleg ruhákra és takarókra pedig égető szükségük van.

A magyar származású amerikai politikus közölte: rettenettel töltötte el, amikor meglátta az Ukrajnából érkező képsorokat. Több millió ukrajnai ember - jórészt nők és gyermekek - volt kénytelen elhagyni az otthonát, a hazáját - tette hozzá.

2022.03.11. 19:58

Kamala Harris: Washington kész vállalni, hogy a szankciók nyomán drágul a kőolaj

Az Egyesült Államok továbbra is diplomáciai megoldást sürget Ukrajnában, ugyanakkor szilárdan elkötelezett a NATO kollektív védelme mellett - erősítette meg Kamala Harris amerikai alelnök pénteken Bukarestben.

2022.03.11. 19:46

EU-csúcs: Készülhet a negyedik szankciós csomag

Emmanuel Macron pénteken megerősítette, hogy az Európai Unió kész "újabb masszív szankciókat" elfogadni Oroszországgal szemben, amennyiben folytatja a háborút Ukrajna ellen. Az Európai Unió továbbá előkészíti azon javaslatát, amely alapján 2027-ig leválhat az orosz fosszilis energiákról.

2022.03.11. 19:10

Egészségügyi katasztrófát is jelent az ukrajnai háború

Az ENSZ négymillió ukrán menekültre számít: nem egy vagy két ország, hanem az egész világ kell majd, hogy viselje a továbbgyűrűző egészségügyi terheket.

2022.03.11. 18:59

Jens Stoltenberg: Oroszország kevesebb NATO-t akar a határán, és többet kap belőle

Arról is beszélt, hogy a NATO felelőssége a "nyílt háború" elkerülése Oroszországgal.

2022.03.11. 18:47

Két időszakra felfüggesztik a hétvégi kamionstopot

A szakmai szervezetek kérésére módosított a kormány.

2022.03.11. 18:12

Magyarországi autógyárak tevékenységét is érinti a háborús konfliktus - körkép

Részint a beszállítások elmaradása akadályozza a termelést, részint az exportpiacokat rendezi át.

2022.03.11. 17:40

Thomas Tuchel: a helyzet hatással lehet a lejáró szerződésű játékosok megtartására

A vezetőedző bízik abban, hogy a brit kormány az idény végéig megoldást talál a Chelsea labdarúgócsapatának normális működtetésére az után, hogy az ukrajnai háború miatt szankciókat léptetett életbe Roman Abramovics tulajdonossal szemben.

2022.03.11. 17:33

Az ukránok szerint csapás ért egy kísérleti nukleáris erőművet

Az ukrán belügyminisztérium egyik tisztségviselője csütörtökön azt közölte, hogy éjszaka az orosz légierő csapást mért egy Harkivban található kísérleti nukleáris erőműre, ukrán források szerint pedig pénteken ismét tűz alá vonták a létesítményt.

2022.03.11. 17:19

Aszódi Attila: jogos a kérdés, hogy újabb atomkatasztrófa előtt áll-e a világ

A Budapesti Műszaki Egyetem egyetemi tanárával beszélgettünk az orosz–ukrán háború friss fejleményeivel kapcsolatban.

2022.03.11. 16:11

Újabb neveket írtak a listára Roman Abramovicsé mellé a britek

Lapértesülések szerint pedig fordulat jöhet a Chelsea eladásának ügyében.

2022.03.11. 15:59

Vlagyimir Putyin előrelépést lát az orosz-ukrán tárgyalásokban

Napi szintűek az egyeztetések.

2022.03.11. 15:43

A honvédség a berepülő katonai drónról: újabb jeleket észleltek, Gripeneket riasztottak

Radaron észlelt jelek miatt kétszer is riasztották a Magyar Honvédség repülőit pénteken.

2022.03.11. 15:00

Telefontolmács is segíti a menekültek orvosi ellátását

A kormány megszervezte a háború elől menekülők egészségügyi ellátását: kezelik a beteg gyerekeket, segítenek a daganatos betegeken és a háziorvosok is kérhetnek ukrán nyelvű segítséget, ha tolmácsolásra van szükségük - közölte a kormányszóvivő pénteken.

Szentkirályi Alexandra a Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondta:

  • a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet - a külügyminisztériummal, a mentőszolgálattal és a katasztrófavédelemmel szorosan együttműködve - helyezi el az ide érkező beteg gyermekeket.
  • több, Ukrajnából érkező beteg számára is szükséges lehet onkológiai ellátás megkezdése vagy folytatása, aminek a koordinálását az Országos Onkológiai Intézet végzi - ismertette a kormányszóvivő.
  • már működik a Nemzeti Népegészségügyi Központ 1812-es telefonszámán az a szolgáltatás, amelyet orvosok, egészségügyi szolgáltatók hívhatnak fel akkor, ha ukrán nyelvű beteghez tolmácsolást szeretnének kérni egészségügyi témában. Ez reggel 8 és este 8 között érhető el a hét minden napján.
  • az Országos Mentőszolgálat számára is nyitva áll ez a lehetőség, részükre viszont 0-24 óráig mobiltelefonos tolmácsolást is biztosítanak.
2022.03.11. 14:55

Gerhard Schröder Putyinnal egyeztetett, össztűz alá került Németországban

Gerhard Schröder az orosz államfő régi barátja. Sajtójelentések szerint már találkozott is az orosz államfővel Moszkvában.

2022.03.11. 14:09

Energiaválság: egységes uniós fellépést sürget a magyar ellenzék

Momentum alelnöke szerint Oroszország és Vlagyimir Putyin orosz elnök nem megbízható partner.

2022.03.11. 13:56

Háború és energia: tíz év alatt tud leválni Európa az orosz földgázról, ha megvan rá a kellő akarat, pénz és diplomácia

Az orosz hadsereg átment a civil lakosság ellen vívott megtorló háborúba, és az ő szenvedésükön keresztül akarják rávenni az ukrán vezetést arra, hogy megadja magát – mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az Inforádió Aréna című műsorában. Az adás másik vendége Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint, ha Moszkva bevételeiből a gáz és az olaj kiesik, akkor Oroszország nagyon gyorsan elszegényedik, és akkor nemcsak a csőd, a szétesés veszélye fenyegetné az országot.

2022.03.11. 13:35

A magyar hatóságok is vizsgálják a Zágrábban lezuhant drón ügyét

Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatott pénteken a Facebook-oldalán.

2022.03.11. 13:26

DFB: Gerhard Schröder már nem tiszteletbeli tag

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) megfosztotta tiszteletbeli tagságától Gerhard Schröder korábbi német kancellárt. A DFB pénteken, a bonni ülésén döntött erről ellenszavazat nélkül.

A 77 éves Schröderre az ukrajnai háború kapcsán nagy nyomás nehezedett az elmúlt hetekben, a korábbi kancellár ugyanis a fegyveres konfliktus kirobbanása óta még egyszer sem ítélte el nyilvánosan a Vlagyimir Putyin orosz elnök által indított katonai akciókat, és változatlanul betölti tisztségeit orosz állami vállalatoknál. Schröder nemrég Moszkvába utazott, hogy a háborúval összefüggésben tárgyaljon Putyin elnökkel. (MTI)

2022.03.11. 12:55

Versailles – Megduplázza az Ukrajnának fegyverkezésre biztosított pénzt az Európai Unió

Ezt Josep Borrell, az unió külügyi főképviselője jelentette be.

2022.03.11. 12:31

Hivatalos: katonai drón zuhant le Zágrábban, a magyar légteret is átszelte

A horvát miniszterelnök a zágrábi kormányzat tájékoztatása szerint már beszélt Orbán Viktorral és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is. Vizsgálat indult az ügyben.

2022.03.11. 12:22

Vlagyimir Putyin jóváhagyta, hogy külföldi önkénteseket szállítsanak a háborús övezetbe

Támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnök azt az elképzelést, hogy külföldi önkéntes harcosokat szállítsanak a háborús övezetekbe.

2022.03.11. 11:47

Navalnij szóvivője: Putyin mítosza már nem tarthat ki sokáig

Az orosz elnök lábon lőtte magát az ukrajnai invázióval – fogalmazott a legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij szóvivője, Kira Jarmis Budapesten.

2022.03.11. 11:35

Moszkva: elfoglaltak egy Mariupol közeli kisvárost a szakadárok

Volnovaha ukrajnai város bevételéről számolt be hadijelentésében Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

2022.03.11. 11:23

Menekült nő vallomása a határon: ha nem lenne a kisfiam, én is fegyvert fognék

"Vissza akarok térni Ukrajnába, a szabad Ukrajnába" – mondta egy menekült nő tudósítónknak a barabási határátkelőnél.

2022.03.11. 10:59

Teret enged az orosz megszállók elleni uszításnak a Facebook és az Instagram

Most az is belefér majd, ha valaki Vlagyimir Putyin megölésére buzdít. Nem mindenhol, de Magyarországon például igen.

2022.03.11. 10:27

A világ egyik legjobb mesterlövésze is Ukrajnába ment

A kanadai CBC információ szerint három másik volt katonával együtt Ukrajnába érkezhetett a világ egyik legjobbjának tartott mesterlövésze, akit katonai berkekben csak Walinak neveznek. A 40 éves mesterlövész nemrég még Afganisztánban harcolt, azt megelőzően pedig Irakban az Iszlám Állam ellen. Ha minden igaz, több mint 3 kilométerről is képes eltalálni az ellenséges katonákat. Wali annak a közel 20 ezer önkéntes katonának lehet az egyike, akik az elmúlt napokban Zelenszkij ukrán elnök felhívására csatlakoztak az orosz agresszorok elleni háborúhoz. (Telex)

2022.03.11. 10:19

Megszűnt Csernyihiv vízellátása

A Csernyihiv városára mért éjszakai légicsapások miatt megszűnt az észak-ukrajnai város vízellátása – közölték a helyi hatóságok. A városi vízműszolgáltató péntek reggel a Facebook-oldalán tette közzé, hogy az egész városban nincs víz, de dolgoznak a rendszer javításán. „Az éjszakai csapások során a vízellátó hálózat megsérült, a szivárgások miatt a város vízellátása megszűnt” – áll a bejegyzésben. Arra kérik a lakosokat, hogy ahol szivárgást tapasztalnak, azt jelentsék nekik. (Telex)

2022.03.11. 09:51

Már a magyar határtól 230 km-re is súlyos harcok folynak

A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk ellen indítottak támadást az orosz erők.

2022.03.11. 09:40

Egekbe pumpálja a gabonaárakat az orosz–ukrán háború

A két ország együtt a Föld gabonaellátásának közel egyharmadát adja. A fennakadások miatt drasztikusan megugrott árakat más sok helyen, például az arab világban is érzik.

2022.03.11. 08:14

Videóval jelentkezett Orbán Viktor a versailles-i éjszakából

A kétnapos EU-csúcs félidejében összegezte az eddigieket a miniszterelnök.

2022.03.11. 08:03

Szétszóródott a Kijev környéki orosz gigakonvoj – műholdfelvételek

Volodimir Zelenszkij: "Ha tudni akarod, mit terveznek az oroszok, figyeld meg, mivel vádolnak meg másokat."

2022.03.11. 07:51

Szakértő: nem tartható, hogy az EU gazdaságilag egy óriás, de politikailag egy törpe

Az EU-Monitor főszerkesztője szerint az orosz–ukrán háború még szorosabb együttműködésre késztette az uniós tagállamokat. Gyévai Zoltán az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában úgy fogalmazott: az energia mellett a közös védelempolitika is egyre hangsúlyosabbá válhat.

2022.03.11. 07:19

Továbbra is a menekültek negyede gyerek

Az ukrajnai háború elől menekülők közül 4186 ember, köztük 1027 gyermek érkezett Budapestre csütörtökön vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK)a police.hu oldalon.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 89 ember, köztük 45 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. (MTI)

2022.03.11. 07:04

Volodimir Zelenszkij: megsértették a tűzszünetet az oroszok

Újabb videós üzenetet tett közzé az ukrán elnök.

2022.03.11. 06:58

Hatalmas támogatást szavazott meg a szenátus Ukrajnának

A képviselőház után az amerikai szenátus is megszavazta, hogy az Egyesült Államok 13,6 milliárd dolláros humanitárius és gazdasági segélyt nyújtson az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának. A washingtoni Fehér Ház megerősítette, hogy Joe Biden elnök is aláírja a jogszabályt.

Az amerikai támogatásnak a humanitárius segítségnyújtás mellett az is a célja, hogy Ukrajna katonailag is meg tudjon erősödni a támadó orosz haderővel szemben. Chuck Schumer, a demokraták frakcióvezetője a szavazás után kiemelte az ukrán gazdaságnak és a menekülteknek jutó támogatást is. A republikánus Mitch McConnell pedig azt hangoztatta, hogy Ukrajna mellett az országot és a menekülteket segítő NATO-tagállamoknak is szükségük van a gyors támogatásra. (MTI)

2022.03.11. 06:52

Döntés az EU-csúcson: támogatják a háborús menekülteket befogadó országokat

További Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciókat helyzetek kilátásba.

2022.03.11. 06:40

London: ennyi nem elég, erősebb szorításra van szükség

Liz Truss szerint most kell megfizetni annak az időszaknak az elbizakodottságáért, amikor a világ még azt hitte, hogy a béke és a stabilitás magától értetődő és nem igényel befektetést.

2022.03.11. 06:00

Aszódi Attila elmondta, milyen hatása lenne Magyarországon egy ukrajnai atomerőmű-balesetnek

A jódtabletták körül kialakult vitában is rendet rakott a Budapesti Műszaki Egyetem egyetemi tanára.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×