eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin
A londoni Stamford Bridge stadion bejárata 2022. február 28-án. A Chelsea tulajdonosa, az orosz Roman Abramovics  2022. február 26-án a klub jótékonysági alapítványának kezébe adta a labdarúgó Bajnokok Ligájában címvédő Chelsea irányítását. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Egyesek már a Chelsea eltávolítását követelik a Premier League-ből

Azt követően, hogy a brit kormány szankciós listára tette Roman Abramovicsot, a Chelsea tulajdonosát, egyesek már azt követelik, hogy rúgják ki a klubot az angol Premier League-ből. Abramovicsot azért büntetik, mert a brit hatóságok szerint „közel áll” az ukrajnai háborút megindító Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

Az Oroszország ukrajnai inváziója miatti felháborodás egyik „járulékos áldozata” lehet a Chelsea csapata.

Hiába próbált – nem túl hangosan – elhatárolódni Vlagyimir Putyin háborújától a klub milliárdos tulajdonosa, Roman Abramovics, eredményes volt egy brit munkáspárti képviselő ellene indított kampánya. A brit kormány Vlagyimir Putyin közvetlen köréhez sorolta az orosz-izraeli-portugál állampolgárságú oligarchát és zárolta nagy-britanniai vagyonát.

Ennek nyomán a szankciós cunami elérte a nyilvánosságtól általában rejtőző milliárdos londoni játékszerét, a Chelsea-t is: a klub nem árulhat jegyeket a meccseire, csak a bérletesek mehetnek be. Nem adhat el és igazolhat le új játékosokat.

Sőt, most már egyesek azt követelik, hogy dobják ki a Premier League-ből az oligarcha pénzéből különlegesen sikeressé vált csapatot.

„Mi lesz a Chelsea-vel?” – veti fel a kérdést a Daily Telegraph című lap egyik véleménycikke. „A Derby County, a Reading, a Bolton és a Portsmouth mind megszenvedte a zűrös anyagi gazdálkodást. Skóciában a Rangersnek a liga aljáról kellett kezdeni, amikor világossá váltak zavaros pénzügyei. Jim White, a Telegraph cikk szerzője felteszi továbbá a kérdést: nem kellene-e egyből elvenni a kilenc pontot büntetésből, és nem csak akkor, ha csődeljárás alá kerül a klub a kormányszankciók miatt?

„Jó, igaz, Abramovics nem sértette meg a szabályokat, de barátja ezt csinálja Ukrajnában. Erkölcsileg szükséges a további fellépés. A csapat tulajdonosa pária, aki többé soha nem nézheti a Chelsea-t élőben Angliában. Miért kellene még szenvednie a játékosoknak, a személyzetnek, a drukkereknek, akiket nem lehet felelőssé tenni?”

White ezek után azt fejtegeti, hogy bármely pénzügyi szabály megszegése esetében is hasonló a helyzet: a kár általában „járulékos”. Azaz, például a Bolton és a Derby csapatai és drukkerei szenvedtek a rossz gazdálkodás miatti leminősítésért.

„A Chelsea fanjai magukat lejáratva Abramovics nevét kántálták a múlt hétvégén, amikor egyperces tapssal kellett volna Ukrajna előtt tisztelegni... de még így sem felelősek tulajdonosuk tetteiért” – magyarázza. Viszont: a Premier League-nek fel kell ismernie a felelősségét, hogy futballklubjainkat nem lehet csak úgy eladni nem megfelelő tulajdonosoknak, pusztán azért, mert hatalmas a bankszámlájuk. Az igazság az, hogy a Chelsea azért jutott a csúcsra az elmúlt 20 évben, mert egy háborús bűnöshöz közel álló ember pénzelte” – írja White, mintegy indokolva azt, miért kell szerinte leminősíteni a Chelsea-t.

És, hogy mennyire volt valóban közeli a 90-es években – tehát Putyin érkezése előtt – meggazdagodott Abramovics és az orosz elnök kapcsolata? Az ellene indított fellépést egy 2012-es bírói véleményre alapozzák, amely szerint „nagyon jók voltak a kapcsolataik”. Viszont nehéz azt állítani, hogy Abramovics hatással lett volna Putyinra és „szinte lehetetlen” felmérni, mennyire mély a viszonyuk – jegyezte meg még február végén a Mirror című lap.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×