eur:
389
usd:
363.52
bux:
68032.47
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Occidental Petroleum: Az amerikai olajtársaságoknál nincs felfelé mozgástér

Az amerikai vállalatok jelenleg nem tudják növelni az olajtermelést, annak ellenére, hogy az olajárak 2008 óta a legmagasabb szintre emelkedtek - mondta Vicki Hollub, az Occidental Petroleum Corp. amerikai olajtársaság vezérigazgatója.

A jelenlegi helyzet rendkívül nehéz az olajipar számára, hiszen az emelkedő árak miatt a cégeknek növelniük kellene az olajtermelést, ez azonban nem lehetséges, mivel a járvány súlyosan érintette az ellátási láncokat - idézi az amerikai vállalati vezetőt a CNBC. Az olajtermelés növekedését hátráltató tényezők között említette még Hollub a munkaerő- és nyersanyaghiányt.

A koronavírus-járvány teljesen megváltoztatta az energiaipart. Ha korábban minden az olajtermelés növelésére irányult, most a tőke ésszerű felhasználása a fő - jegyezte meg Hollub, hozzátéve: a vállalatok kénytelenek az adósság törlesztésére, az osztalékfizetésre, illetve a kiadások korlátozására összpontosítani.

Az Occidental Petroleum februárban jelentette be, hogy részvényenkénti 0,01 dollárról 0,13 dollárra kívánja emelni a negyedéves osztalékát. A Warren Buffett milliárdos tulajdonában lévő Berkshire Hathaway Inc. befektetési társaság a múlt héten 91,2 millió darab Occidental Petroleum részvényt szerzett 5,1 milliárd dollár értékben. Ezzel egy időben Carl Icahn amerikai vállalkozó eladta a cégben lévő részvényeinek 10 százalékát.

Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter csütörtökön kőolaj-kitermelésük növelésére szólította fel az ágazat amerikai cégeit az ukrajnai háború és az orosz export ellen elrendelt amerikai embargó miatt feszült piaci helyzet enyhítése érdekében.

Joe Biden amerikai elnök kedden jelentett be embargót az orosz kőolaj- és földgázexportra.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×