eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Energiaválság: egységes uniós fellépést sürget a magyar ellenzék

Momentum alelnöke szerint Oroszország és Vlagyimir Putyin orosz elnök nem megbízható partner.

Ilyés Márton, a Momentum alelnöke pénteken online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az EU-nak létre kell hoznia egy alapot, közösen kell készleteznie és közösen kell fellépnie az „orosz zsarolással szemben”. Az energiaválságért nem az EU és nem az ellenzék a hibás, hanem Oroszország, mert a szomszédunkban atomerőművet bombáznak és gyermekkórházat lövetnek. Oroszország és Vlagyimir Putyin orosz elnök nem megbízható partner, ez emeli az árakat, ez okozza a hiányt – értékelt.

Ilyés Márton szerint az árbefagyasztásból következik a hiány, és aki nem szolgáltat veszteséggel, annak „elveszik a vagyonát”. Megjegyezte,

legutóbb az olajszőkítés idején fordult elő, hogy a szabályozás miatt egy olajterméknek kétféle ára legyen.

A Momentum politikusa úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök „benézte”, mert minden zsetont Oroszországra tett fel. Szerinte Paks 2. drágábban termelne áramot, mint bármilyen más technológia, a gázszerződésben foglalt árról pedig nem tudni, jó-e, hiszen titkos. Ilyés Márton úgy látja: a kormány nem készült fel az energiaválságra, nincsenek készleteink, terveink és megbízható szövetségeseink sem.

Horváth Jácint, az ellenzék Zala megye 3. választókerületében induló jelöltje arról beszélt, hogy az elmúlt napokban látottak alapján egyre nehezebb volt hozzájutni az üzemanyaghoz és sok vidéki benzinkút már nem is tudta kiszolgálni az ügyfeleit. Szerinte az Orbán-kormány „kudarcos politikája” vezetett ide, és Magyarországon összeomlott az üzemanyagellátás. Veszélybe kerülhet az alapvető szolgáltatások ellátása, a tömegközlekedés, és ha így folytatódik, akkor a rokonok meglátogatása a hosszú hétvégén – vélekedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×