eur:
393.22
usd:
367.87
bux:
65951.82
2024. április 24. szerda György
JAS-39 Gripen vadászrepülőgépek a budaörsi reptéren rendezett honvédelmi napi haditechnikai bemutatón 2019. május 17-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

A honvédség a berepülő katonai drónról: újabb jeleket észleltek, Gripeneket riasztottak

Radaron észlelt jelek miatt kétszer is riasztották a Magyar Honvédség repülőit pénteken.

Mint arról az Infostart is beszámolt, egy katonai drón zuhant le Zágrábban, amely Románián át érkezett, a magyar légteret is átszelte, és bejutott Horvátország fölé is.

A Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki az ügyben. Eszerint egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. A repülő eszköz, mint később beigazolódott, egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett - írták.

A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékelték. Magyarország légterébe - Románia légterét érintve - Csengernél lépett be. "A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott."

"Sajnos az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt hazánk légterében, akkor az észak-keleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légijárművet ott nem találtak" - közölték.

Később Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be a közösségi oldalán, hogy a délutáni órákban ismét érzékeltek a radarok az éjszakaihoz és a délihez hasonló jeleket. A honvédség repülőit ismét riasztották, azok felszálltak és átvizsgálták az érintett területet, de

"légi objektumot ezúttal sem találtak."

Azt mondta, az esetről tájékoztatta a román, a horvát és a szlovén külügyi tárca vezetőit. Hangsúlyozta, garantálni kell, hogy Magyarország semmilyen módon nem keveredik bele a szomszédos Ukrajnában zajló háborúba, és minden esetben, a fentiekhez hasonlókban is higgadtan és körültekintően kell eljárni. Most is ez történt.

Mivel több NATO-tagország légtere is érintett volt azután, hogy a repülő tárgy elhagyta Ukrajna légterét, ezért szoros együttműködésben vizsgálják a később lezuhant jármű esetét.

Frissítés: A Honvédelmi Minisztérium ezt követő közleményében az szerepel, hogy a második pénteki észlelés a 15 óra környékén történt, amikor is a gyanús radarjelek miatt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata felszállást rendelt el a Légvédelmi Készenléti Szolgálat számára.

A Honvédelmi Minisztérium is figyelmeztetett: "az ukrán háborús konfliktus miatt különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljük az ilyen eseményeket.

Hazánk célja továbbra is az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, elkerülje azt, még abban az esetben is, ha ilyen, vagy ehhez hasonló események akár provokatív jelleggel történnek."

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel. Az eset körülményeit folyamatosan vizsgálják, az információkat egymással megosztják.

A Magyar Honvédség továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a légtérben történő eseményeket, garantálva hazánk szuverenitását és a magyar emberek biztonságát - olvasható a tájékoztatásban.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×