INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

mesterlövész

ukrajna

oroszország

háború

kanada

Person taking aim with rifle, shallow depth of field, slight grain due to low light.

Felkavaró történettel jelentkezett a kanadai mesterlövész az ukrán frontról

Infostart

Egy hajszálon múlt az élete.

Egy hét után újabb bejegyzéssel jelentkezett a kanadai mesterlövész, Wali, aki az ukránoknak segít az oroszok elleni háborúban. A férfiról azt híresztelték, hogy megölték az oroszok, miután Ukrajnába utazott. Mint később kiderült, ez álhír volt, és még mindig él – idézi föl az Index, hozzátéve, azóta a közösségi oldalán heti rendszerességgel jelentkezik újabb és újabb bejegyzéssel, amikben a háború eseményéről számol be.

A legfrissebben egy két nappal korábban történt esetet írt le. Aznap kanadai veterán bajtársával, Shadow-val egy kis erdőben vetették be őket, és egy olyan helyre mentek, amelyet harckocsikkal vettek körbe az oroszok. A helyszínen az ukrán katonák szívélyesen fogadták őt egy kezdetleges lövészároknál.

A mesterlövész ekkor kezdte keresni távcsővel, hogy pontosan merre lehetnek az orosz harckocsik az erdőn belül. Az ukrán katonák közül ketten azonban nem sokkal később kimentek a lövészárokból dohányozni, mire mondta nekik, hogy azonnal tegyék le a cigarettát, és menjenek vissza.

A katonák erre nemhogy nem engedelmeskedtek, hanem még bementek a fák közé, és azt próbálták megmutatni, hogy szerintük hol lehetnek az oroszok. Végül rábeszélte őket, hogy legalább menjenek vissza az árok mellé dohányozni, ha már az árokba továbbra sem akartak visszamászni.

Bár ekkor még nem történt semmi, tartott tőle, hogy az oroszok hőérzékelő felszereléssel észlelték a két katonát, ezért inkább néhány méterre eltávolodott tőlük a lövészárkon belül. „Húsz másodperccel később [...] egy nagy robbanás rázott meg. A srapnelek úgy záporoztak, mint a parázs szokott egy tábortűznél, a füst mindent beborított” – idézi az Index a szavait.

Nem sokkal később meglátta a két ukrán katonát: mindkettejüket darabokra szaggatta a robbanás. Az egyikük azonnal meghalt, a másik még néhány másodpercig lélegzett, mielőtt életét vesztette. „Olyan volt a jelenet, mint egy hollywoodi háborús filmben” – fogalmazott a mesterlövész, aki a robbanás miatt ideiglenesen megsüketült az egyik fülére, ettől eltekintve sérülések nélkül megúszta az incidenst (és a bajtársa is), ami könnyen halálos kimenetelű is lehetett volna, ha nem távolodik el a katonáktól.

„A katonai rendszabályok fontosak. Ez különösen jó példa erre” – írta arra utalva, hogy a katonáknak tilos lett volna dohányozniuk ilyen körülmények között, és ez az életükbe került.

Nyitókép: Eddisonphotos/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018