eur:
389.05
usd:
361.98
bux:
67998.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő emberek a barabási művelődési házban kialakított segítségpontnál 2022. március 9-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Menekült nő vallomása a határon: ha nem lenne a kisfiam, én is fegyvert fognék

"Vissza akarok térni Ukrajnába, a szabad Ukrajnába" – mondta egy menekült nő tudósítónknak a barabási határátkelőnél.

Egyre több ukrán menekült érkezik Magyarországra a háborús övezetekből. Irina és családja Kijevből indult útnak, miután a bombázás miatt napokat töltöttek a fürdőszobájukban. Több mint 24 óra utazás után Barabásnál lépték át a magyar határt.

"Láttuk, hogy egyre romlik a helyzet Kijevben, a háború negyedik napján

a házunk mellett csapódtak be egy rakéta repeszei, de azután is otthon maradtunk.

Mindennap lőtték Kijevet, mi a város határában lakunk, és hallottam a lövéseke. Amikor megszólaltak a légoltalmi szirénák, a kisfiamat és a macskánkat bevittem a fürdőszobába, ott voltunk éjjel-nappal, amikor a szirénák szóltak" – mondta tudósítónknak a menekült nő a magyar–ukrán határon.

Végül a nő a kisfiával és a szüleivel, valamint három macskával indult útnak a fővárosból, először autóval Vinnicjába, onnan pedig busszal Magyarországra, egy napba telt az út. Ott hagytak két lakást, iskolát, munkahelyet, mindent – tette hozzá.

A család most Izraelbe tart, Irina nővére ott él 1998 óta, meghívta a rokonokat, de ők nem akarnak örökre ott maradni. "Vissza akarok térni Ukrajnába, a szabad Ukrajnába" – mondta a nő.

Arról is beszélt, hogy a rokonai és ismerősei közül sokan maradtak, és inkább a fegyveres ellenállást választották.

"Harcolunk! Ha nem lenne gyermekem, én is bevonulnék a hadseregbe, de a kisfiam miatt el kellett hagynom Ukrajnát, hogy biztonságban legyen. A rokonaim és a barátaim közül is többen vannak, akik harcolnak. Egészen fiatal fiúk is, olyan, aki csak májusban lesz 19 éves. Ha megéri" – mondta Irina, és amikor az érzelmeiről, félelemről, aggodalomról vagy dühről kérdezték, csak ennyit mondott:

"Gyűlölöm Putyint, csak ezt érzem!"

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×