eur:
392.54
usd:
366.04
bux:
66702.54
2024. április 25. csütörtök Márk
ZAGREB, CROATIA - MARCH 11: Police officers take security measures after an alleged unmanned aerial vehicle crashed in the Croatian capital Zagreb on March 11, 2022. Police find parachutes near crash site. (Photo by Stipe Majic/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Stipe Majic/Anadolu Agency via Getty Images

Hivatalos: katonai drón zuhant le Zágrábban, a magyar légteret is átszelte

A horvát miniszterelnök a zágrábi kormányzat tájékoztatása szerint már beszélt Orbán Viktorral és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is. Vizsgálat indult az ügyben.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, csütörtök éjjel 11 körül kezdtek csörögni a telefonok a zágrábi rendőrkapitányságon, miután a Jarun tó környékén élők jelentették, hogy nagy robbanás rázta meg a környéket. Beszámolóik szerint a robbanás előtt egy tárgyat láttak lezuhanni a levegőből.

A kiérkező rendőrök a tó körüli zöldterületen három méter átmérőjű kráterre bukkantak, később pedig két ejtőernyőt, valamint egy repülő vagy drón, a The Drive szerint egy, az ukrajnai háborúban is bevetett Tu-141 Sztrizs felderítődrón roncsait találták.

A Telex azt írja, hogy a horvát kormány péntek délelőtt megerősítette, hogy katonai felderítő drón maradványait találták meg, a gép keleti irányból érkezhetett, és Magyarország légterén is keresztül repülhetett. Andrej Plenković horvát miniszterelnök a zágrábi kormányzat tájékoztatása szerint már beszélt Orbán Viktorral és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is. Vizsgálat indult az ügyben.

ZAGREB, CROATIA - MARCH 11: Police officers take security measures after an alleged unmanned aerial vehicle crashed in the Croatian capital Zagreb on March 11, 2022. Police find parachutes near crash site. (Photo by Stipe Majic/Anadolu Agency via Getty Images)
Horvátország, Zágráb. A pilóta nélküli légi jármű becsapódási helyszíne. Forrás: Majic/Anadolu Agency via Getty Images

Zoran Milanović horvát elnök péntek délelőtt videóban jelentkezett be, elmondta:

„Az objektum több mint 40 percig repült Magyarország felett,

Horvátországban kevesebb mint hét percig repült, és Jarun térségében zuhant le, szerencsére személyi sérülés nélkül.”

Megerősítette azt az értesülést is, miszerint a pilóta nélküli katonai gép Ukrajna felől érkezhetett a térségbe. A gép 700 km/órás sebességgel, 1300 méteres magasságban repülhetett át Magyarország felett. A nagy méretű drón legalább 350 mérföldet (560 kilométert) repült úgy, hogy a nyugati katonai szövetséghez tartozó horvátországi és magyarországi légvédelem látszólag nem észlelte.

A Tu-141 Sztrizs felderítődrón – hírek szerint – egyedül az ukrán haderő használja.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×