eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án. A banknál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére ettől a naptól. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A Sberbank-betétesek kártalanítására 146,8 milliárd forintot fizet ki az OBA

Az Országos Betétbiztosítási Alap a Sberbank Magyarország Zrt. 65 158 betétesének 146,8 milliárd forint kártalanítási összeget fizet ki.

A tájékoztatásban azt írták, hogy az összeget a Sberbank által 2022. március 7-én, a nap végéig az OBA-hoz beküldött adatok alapján közlik.

A legtöbb betétes, szám szerint 41 292 postán kapja meg a neki járó összeget. A Takarékbankon keresztül 12 714 volt sberbanki ügyfél jut a neki járó pénzhez, a 2,5 millió forintnál nagyobb kártalanítási összeggel rendelkező magánszemélyek, valamint a 20 millió forintnál nagyobb kártalanítási összeggel rendelkező cégek.

Banki átutalással 1691 ügyfélnek fizet az OBA.

A kártalanításra jogosultak 83 százaléka magánszemély, 17 százaléka cég.

A legtöbb kártalanításra szoruló ügyfél Budapesten és Pest megyében lakik. A fővárosban a számuk meghaladja a 10 ezret, Pest megyében 5 ezer és 10 ezer között van. Számuk 10 megyében 2 és 5 ezer között mozog, két megyében pedig ezer alatt van.

Az OBA statisztikája életkor szerinti megoszlást is tartalmaz, a legtöbben (mintegy 14 ezren) a 40-49 éves korosztályba tartoznak, ezt követik a 30-39 évesek (12 ezren) majd az 50-59 évesek (több mint 10 ezer). Csaknem 2 ezer a 0-18 évesek száma a kártalanításra jogosultak között, ennél jóval kevesebben vannak a 80-89 évesek, de elenyésző számban akadnak 90 év felettiek is.

A Magyar Nemzeti Bank március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

Az Országos Betétbiztosítási Alap a Sberbanktól kapott adatok alapján március 10-én kezdte meg a kártalanítások kifizetését.

Az OBA 100 ezer eurónak megfelelő forint összegig - 38 millió forint - kártalanítja a betéteseket. Az OBA által nem biztosított kategóriába tartozó betétrészre a végelszámolási eljárásban lehet hitelezői igénybejelentést tenni. Ez utóbbi kifizetésekkel a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. foglalkozik.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×