eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Emmanuel Macron francia elnök bemutatja a féléves EU-elnökség programját az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2022. január 19-én. Január 1-jétől Franciaország tölti be fél évig az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Orbán Viktor után ma Moszkvában tárgyal Emmanuel Macron francia elnök is

Emmanuel Macron kötelezettségvállalást szeretne kérni, hogy Oroszország nem támadja meg Ukrajnát. Szerinte elkerülhető az ukrajnai háború.

A Reuters cikke szerint, amit a Telex szemlézett, Macron szeretne kötelezettségvállalást kérni az orosz elnöktől, hogy nem támadják meg Ukrajnát. A találkozó előtt a francia elnök többször is egyeztetett a nyugati szövetségesekkel, Joe Biden amerikai elnökkel, Boris Johnson brit kormányfővel, valamint Putyinnal és az ukrán vezetővel is. Kedden Kijevbe látogat a francia elnök.

Emmanuel Macron szerint van esély az az ukrajnai háború elkerülését célzó megállapodásra, valamint jogosnak tartja, hogy Oroszország felveti saját biztonsági aggályait. A Journal du Dimanche című napilapnak arról beszélt a francia elnök, hogy Moszkva célja „nem Ukrajna, hanem a szabályok tisztázása a NATO-val és az EU-val”. Szerinte Putyin nyitott lesz a szélesebb körű kérdések megvitatására a hétfői tárgyaláson.

Elemzők szerint

komoly kockázatot vállal Macron, küldetése kínosnak bizonyulhat, ha üres kézzel tér haza.

„Putyin odújába tartunk, sok szempontból ez kockadobás” – fogalmazott a francia elnökhöz közel álló forrás a Reutersnek. A látogatás egyik célja az lesz, hogy a francia elnök időt nyerjen és néhány hónapra befagyassza a feszült nemzetközi helyzetet.

Macron moszkvai és ukrajnai látogatására kevesebb mint három hónappal a francia elnökválasztás előtt kerül sor. Politikai tanácsadói potenciális választási nyereséget látnak benne, bár Macron még nem jelentette be, hogy indul-e a választáson.

Emlékezetes, múlt kedden csaknem 5 órán át tárgyalt Orbán Viktor is Moszkvában az orosz elnökkel, a magyar kormányfő békemisszónak nevezte az utazását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×