eur:
393.13
usd:
367.36
bux:
0
2024. április 24. szerda György
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően tartott megbeszélésük előtt Madridban 2022. január 28-án.
Nyitókép: Orbán Viktor (k) és Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke megbeszélésük előtt Madridban 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Elemző Orbán Viktor madridi látogatása után: a francia, a magyar és a szlovén választás kijelöli az irányt

Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a 2024-es EP-választás utáni helyzetre készülhet most fel az európai nemzetállami tömörülés.

Megvédeni Európát címmel Madridban tanácskozott 12 ország 15 pártja, köztük a Fidesz is. A magyar kormánypártot Orbán Viktor Fidesz-elnök képviselte.

"A pártok 2024-ben akár közös frakciót is alakíthatnak az Európai Parlamentben, ám már előtte is szorosabb együttműködés jöhet létre" - vélekedett az InfoRádióban a Nézőpont Intézet elemzője, Rotyis Bálint. "Egyértelműen

olyan pártok találtak egymásra, amelyek továbbra is elkötelezettek az unió léte iránt, viszont az EU-t erős nemzetállamok talaján kívánják megtartani,

tehát nem egy szuperállamban, nem Európai Egyesült Államokban gondolkodnak" - folytatta.

A csoport szerinte egyre sürgetőbb követelése, hogy a tagállami-uniós hatáskörvitát mielőbb rendezni kell.

"Ezek a pártok kiálltak Magyarország és Lengyelország mellett a két ország és az uniós intézmények közötti viták kapcsán, továbbá nagyon fontos előrelépés, hogy már nemcsak közös ügyeket, közös gondolatokat visznek, hanem egy koordinációs irodát is létrehoznak, ami pedig a napi szintű munkát fogja segíteni. Ez semmiképp sem egy végállomás, még nagyon hosszú lesz az út" - értékelte a történteket az uniós szintű összefogás lépcsőiként Rotyis Bálint.

Hogy mi lesz az irány később - például a 2024-es EP-választáskor -, arra szerinte befolyással lesz a közelgő francia, magyar és szlovén választás.

A most találkozott pártok jelenleg egyébként három különböző frakcióban ülnek az Európai Parlamentben, a Fidesz politikusai pedig függetlenek,

de, mint az elemző rámutat, az EP-ben a pártfegyelem nem olyan szigorú, mint az másutt megszokott. Gyakrabban "szavaznak ki" a képviselők, így nem jelent akadályt a különböző frakcióban ülés sem a közös álláspont kialakításánál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×