eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: BME

5G: megoldatlan biztonsági kérdésekre figyelmeztet az Európai Számvevőszék

Az 5G hálózat bevezetése az Európai Unióban növekedési lehetőséget hordoz magában, azonban kiépítése késedelmes, és egyes biztonsági kérdések továbbra is megoldatlanok - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke hétfőn.

A távközlési rendszerek úgynevezett ötödik generációja, vagyis az 5G, új globális, vezeték nélküli szabvány, mely a korábbiaknál sokkal nagyobb adatkapacitást és átviteli sebességet biztosít.

Jelentésében az Európai Számvevőszék közölte: az 5G-szolgáltatások alapvető fontosságúak az innovatív alkalmazások széles köre számára, amelyek révén a gazdaság számos ágazata átalakulhat, és javulhat a mindennapi élet minősége. Az 5G ezért stratégiai jelentőséggel bír az egységes piac egésze szempontjából - írták.

Az előrejelzések szerint a 2021 és 2025 közötti időszakban az 5G-nek köszönhetően egymilliárd euróval nőhet az európai GDP, ami a gazdaság valamennyi ágazatát tekintve akár 20 millió munkahely létrehozását vagy átalakítását is eredményezheti.

Véleményük szerint azonban

az 5G bevezetésének késedelmei veszélyeztetik a kiépítésre vonatkozó uniós célkitűzések elérését, és további intézkedésekre lenne szükség a biztonsági kérdések megoldásához is.

"A fenyegetések határokon átnyúló jellege miatt az egyik tagállam jelentős sebezhetősége vagy másik a tagállamban bekövetkező kiberbiztonsági esemény az Unió egészét érintheti" - figyelmeztettek.

A jelentés rámutatott, hogy késedelem tapasztalható az 5G-hálózatok tagállami bevezetésében is. A beszámoló szerint 2020 végéig 23 uniós tagállam indított kereskedelmi 5G szolgáltatásokat, elérve azt a köztes célt, hogy legalább egy nagyvárosban legyen 5G-hozzáférés. A 2025-ös és 2030-as uniós célkitűzések azonban nem minden tagállam nemzeti 5G-stratégiájában vagy széles sávra vonatkozó tervében szerepelnek - írták.

A Számvevőszék kiemelte továbbá, hogy

több országban még nem ültették át az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexet a nemzeti jogba, és az 5G-frekvenciák kiosztása is késik.

A lemaradások kétségessé teszik azon uniós célkitűzések elérését, hogy 2025-re a városi területeken és a főbb közlekedési útvonalak mentén megszakítás nélküli, 5G lefedettség álljon rendelkezésre, illetve 2030-ra valamennyi lakott területet lefedjen az 5G-rendszer.

A számveők jelentésükben több ajánlást tettek az Európai Bizottságnak, hogy előmozdítsák a biztonságos 5G-hálózatok időben történő és összehangolt megvalósítását az Unióban. Egyebek mellett azt javasolják, hogy az uniós bizottság támogassa az 5G-hálózatok unión belüli egyenletes és időben történő kiépítését. Mozdítsa elő, hogy a tagállamok összehangolják az 5G-vel kapcsolatos biztonságra vonatkozó megközelítésüket, kísérje figyelemmel a tagállamok hozzáállását az 5G-vel kapcsolatos biztonsági kérdésekben és mérje fel, hogyan befolyásolja ezek eltérő volta az egységes piac eredményes működését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×