eur:
394.39
usd:
371.66
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
A Babuskinszkij kerületi bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatáson vesz részt a bíróság moszkvai tárgyalótermében az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 12-én. Navalnij „lakájoknak”, „árulóknak” és az „ország szégyenének” nevezett egy második világháborús orosz veteránt és másokat, akik szerepeltek egy, az előző évi alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben.
Nyitókép: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Részleteket juttatott ki Alekszej Navalnij fogva tartásának körülményeiről

A "Putyin-rezsimet" történelmi balesetnek nevezte. Olvasnia, írnia tilos. Ezt némiképp árnyalja, hogy a börtönből 54 oldalas, kézzel írott interjút adott interjút a New York Times-nak.

Fogva tartása körülményeit bírálta Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a The New York Times című amerikai lapnak adott interjújában, amelyből egyes részleteket szerdán tettek közzé.

Navalnij, aki először adott interjút év elején történt bebörtönzése óta, a többi között azt kifogásolta, hogy minden nap órák hosszat kell néznie az orosz állami televíziót és propagandafilmeket. A 45 éves ellenzéki politikus szerint ez idő alatt tilos számára, hogy olvasson, vagy írjon.

"Egy széken kell ülnöd és a tévét kell bámulnod"

- nehezményezte.

Az interjúban ismételten kemény szankciókat követelt a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló oligarchákkal szemben. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok büntetőintézkedései nem irányulhatnak az egyszerű orosz lakosok ellen.

"A Putyin-rezsim történelmi baleset, nem pedig szükségszerűség" - vélekedett Navalnij, aki szerint "előbb-utóbb korrigálják ezt a hibát és Oroszország demokratikus, európai útra fog térni".

A The New York Times szerint összesen 54 kézzel írott lap érkezett hozzájuk, újságírók kérdéseire adott válaszokkal.

Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára a Twitteren megerősítette, hogy valóban az ellenzéki vezető első interjújáról van szó, mióta a Moszkvától nagyjából száz kilométerre lévő Pokrov városának börtönében raboskodik. Az nem egyértelmű, hogyan és miként is szerveződött és került ki a rendszerkritikus interjú a vezető amerikai napilaphoz.

A Kreml egyik legélesebb bírálójának számító Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait, amikor egy feltehetően idegméreggel elkövetett támadást követően Németországban lábadozott. Az ítéletet a nemzetközi közösség széles körben politikailag motiváltnak nevezte és elítélte.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×