INFORÁDIÓ
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta

alekszej navalnij

orosz

vlagyimir putyin

börtön

A Babuskinszkij kerületi bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatáson vesz részt a bíróság moszkvai tárgyalótermében az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 12-én. Navalnij „lakájoknak”, „árulóknak” és az „ország szégyenének” nevezett egy második világháborús orosz veteránt és másokat, akik szerepeltek egy, az előző évi alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben.

Részleteket juttatott ki Alekszej Navalnij fogva tartásának körülményeiről

Infostart

A "Putyin-rezsimet" történelmi balesetnek nevezte. Olvasnia, írnia tilos. Ezt némiképp árnyalja, hogy a börtönből 54 oldalas, kézzel írott interjút adott interjút a New York Times-nak.

Fogva tartása körülményeit bírálta Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a The New York Times című amerikai lapnak adott interjújában, amelyből egyes részleteket szerdán tettek közzé.

Navalnij, aki először adott interjút év elején történt bebörtönzése óta, a többi között azt kifogásolta, hogy minden nap órák hosszat kell néznie az orosz állami televíziót és propagandafilmeket. A 45 éves ellenzéki politikus szerint ez idő alatt tilos számára, hogy olvasson, vagy írjon.

"Egy széken kell ülnöd és a tévét kell bámulnod"

- nehezményezte.

Az interjúban ismételten kemény szankciókat követelt a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló oligarchákkal szemben. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok büntetőintézkedései nem irányulhatnak az egyszerű orosz lakosok ellen.

"A Putyin-rezsim történelmi baleset, nem pedig szükségszerűség" - vélekedett Navalnij, aki szerint "előbb-utóbb korrigálják ezt a hibát és Oroszország demokratikus, európai útra fog térni".

A The New York Times szerint összesen 54 kézzel írott lap érkezett hozzájuk, újságírók kérdéseire adott válaszokkal.

Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára a Twitteren megerősítette, hogy valóban az ellenzéki vezető első interjújáról van szó, mióta a Moszkvától nagyjából száz kilométerre lévő Pokrov városának börtönében raboskodik. Az nem egyértelmű, hogyan és miként is szerveződött és került ki a rendszerkritikus interjú a vezető amerikai napilaphoz.

A Kreml egyik legélesebb bírálójának számító Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait, amikor egy feltehetően idegméreggel elkövetett támadást követően Németországban lábadozott. Az ítéletet a nemzetközi közösség széles körben politikailag motiváltnak nevezte és elítélte.

Nyitókép: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság
A címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós rendet vág

Kell-e méretni az emlékeztető vakcina előtt? Mire lehet következtetni az értékekből, ha méret...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018