eur:
395.11
usd:
368
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay

Októberben tárgyalják a jogállamisági ügyet

Gyorsított eljárásban hoz ítéletet az Európai Bíróság.

Az Európai Bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja a jogállamisági feltételrendszerrel kapcsolatos magyar–lengyel közös beadványt – írja a hvg.hu. Október 11-12-én tartanak tárgyalást, ahol a keresetet benyújtó magyar és lengyel kormány, illetve az ellenkeresetet beadó Európai Parlament és az Európai Tanács fejtheti ki álláspontját.

Várhatóan ősszel ítélet is születik az ügyben – írja a portál.

Az uniós pénzügyi forrásokat védelmezni hivatott jogállamisági feltételrendszer január 1-jén lépett életbe, azonban a kormányok vezetőit tömörítő Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy halassza el a jogszabály alkalmazását addig, amíg Magyarország és Lengyelország a bíróság elé nem viszi az ügyet, és a bizottság ki nem dolgozza a jogszabály alkalmazására vonatkozó útmutatóját.

Március végén Magyarország és Lengyelország az uniós bírósághoz fordult. Az Európai Parlament ugyanebben az időben elfogadott egy állásfoglalást, amely szerint az Európai Tanácsnak következtetései nem rendelkeznek törvényi erővel.

A testület a bizottság számára június elsejét tűzte ki az iránymutatások elfogadásának határidejeként. A bizottság akkor gyorsított eljárást kért a bíróságtól a magyar-lengyel kereset ügyében.

Az Európai Parlament csütörtökön - korábbi állásfoglalást megerősítve - felszólította elnökét, David Sassolit, hogy két héten belül hívja fel a jogállamiság feltételrendszeréről szóló rendelet szerinti kötelességének teljesítésére az Európai Bizottságot.

Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken abszurdnak minősítette, hogy a Sargentini-szavazás következtében felmerült egyszerű eljárásjogi kérdésben közel három év alatt tudott csak dönteni a testület, most azonban az unió történetének „egyik legfontosabb és legbonyolultabb” jogi kérdésére mindössze pár hónap döntési időt szán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×