eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Moszkva "konstruktív és megfontolt megközelítést" sürget a Ryanair-incidens ügyében

Moszkva az érzelmi alapú, elhamarkodott következtetések helyett a nemzetközi jogon alapuló konstruktív és megfontolt megközelítés híve a Ryanair légitársaság repülőgépével történt incidens ügyében - jelentette ki szombaton újságírók előtt Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

A szóvivő annak kapcsán nyilatkozott, hogy Vlagyimir Putyin Szocsiban második napja tárgyalt - ezúttal informális keretek között - Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a repülőgép-incidensről, a koronavírus-világjárványról és a kétoldalú gazdasági együttműködésről, majd hajókirándulást tettek a Fekete-tengeren.

A Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát vasárnap Minszkben a helyi hatóságok leszállásra kényszerítették, és őrizetbe vették a rajta utazó Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságírót és orosz barátnőjét. Az eset nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta Fehéroroszországot, és felszólították a légitársaságaikat, hogy kerüljék el a fehérorosz légteret.

"Lukasenka részletes információkkal szolgált az orosz elnöknek arról, mi történt a Ryanair légitársaság gépének fedélzetén" - közölte Peszkov. Hozzátette, hogy Moszkva "nem közömbös az újságíró élettársának, az orosz állampolgár Szofija Szapegának a sorsa iránt.

A Kreml szerint Lukasenka nem "kért pótlólagos gazdasági segítséget" szövetségesétől és első számú hitelezőjétől, Moszkvától, de a két vezető megállapodott, hogy tekintettel az európai uniós szankciókra, dolgoznak a "légi közlekedés megszervezésén".

Peszkov megismételte, hogy

Moszkva "elmélyült vizsgálatot" szeretne a Ryanair gépének incidense kapcsán.

Ihor Cserginec, a Belavia fehérorosz légitársaság igazgatója bírálta szombaton az európai korlátozásokat, mondván, hogy "teljességgel megsértik a demokrácia alapjait".

"A Belavia ártatlan, és már a vizsgálat megnyitása előtt megbüntették. Ez aljasság" - mondta az igazgató.

Moszkva rövidesen átutalja Minszknek az 1,5 milliárd dolláros állami hitel második, 500 millió dolláros részletét - közölte Peszkov. Mint mondta, erről még a Ryanair-gép incidense előtt állapodtak meg. Peszkov szerint a közös valuta bevezetésének kérdése nem szerepelt a tárgyalások napirendjén.

Pénteken a két elnök öt órán át tárgyalt egymással, de a tárgyalásokról semmit nem hoztak nyilvánosságra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×