eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a nyomozóhivatal vezetőjével, Ivan Naskevics-csel tanácskozik Minszkben 2020. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Nikolaj Petrov

Amerikához fordultak a Lukasenka-kormány elleni állítólagos puccs előkészítése ügyében

Jogsegélykérelmet küldött a fehérorosz állambiztonság (KGB) az amerikai hatóságoknak az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kormánya elleni állítólagos puccs előkészítése miatt, egyúttal kérelmezte az ügyben gyanúsítottak kiadatását - jelentette pénteken a BelTA fehérorosz állami hírügynökség Andrej Jarasra, a KGB szóvivőjre hivatkozva.

Jaras elmondta: hasonló kérelmeket küldenek hamarosan Litvániának és Ukrajnának is.

"A KGB nyomozó osztálya jogsegély iránti kérelmet küldött az illetékes amerikai igazságügyi intézményeknek, amiben arra kéri őket, hogy állapítsák meg a vádlottak hollétét, hallgassák ki őket, és tegyenek meg az ügy minden körülményének átfogó kivizsgálását célzó egyéb vizsgálati és eljárási intézkedést. Egyúttal kérelmeztük az említett személyek kiadatását Fehéroroszországnak. Hamarosan hasonló kérelmet küldünk Litvániának Ihar Makart illetően, valamint Ukrajnának Vital Makarankát illetően" - idézte a BelTA Jarast.

Jaras korábban közölte: a KGB vádat emelt kilenc ember ellen amiatt, hogy "összeesküvést szőttek arra, hogy magukhoz ragadják a hatalmat". Négyen közülük előzetes letartóztatásban vannak - tette hozzá.

Aljakszandr Lukasenka elnök a hónap közepén azt állította, hogy az Egyesült Államok vezetésével összeesküvést szőttek hatalmának megdöntésére, őt és gyerekeit is meg akarták gyilkolni. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ezt követően közölte, hogy segített megakadályozni egy puccsot Fehéroroszországban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten bírálta a Nyugatot amiatt, hogy "hallgat a (tervezett) politikai gyilkosságról", amelyet a Nicolás Maduro venezuelai elnök által hangoztatott amerikai összeesküvésekhez hasonlított.

A Fehér Ház visszautasította a vádakat.

Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszana a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×