eur:
393.09
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a nyomozóhivatal vezetőjével, Ivan Naskevics-csel tanácskozik Minszkben 2020. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Nikolaj Petrov

Amerikához fordultak a Lukasenka-kormány elleni állítólagos puccs előkészítése ügyében

Jogsegélykérelmet küldött a fehérorosz állambiztonság (KGB) az amerikai hatóságoknak az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kormánya elleni állítólagos puccs előkészítése miatt, egyúttal kérelmezte az ügyben gyanúsítottak kiadatását - jelentette pénteken a BelTA fehérorosz állami hírügynökség Andrej Jarasra, a KGB szóvivőjre hivatkozva.

Jaras elmondta: hasonló kérelmeket küldenek hamarosan Litvániának és Ukrajnának is.

"A KGB nyomozó osztálya jogsegély iránti kérelmet küldött az illetékes amerikai igazságügyi intézményeknek, amiben arra kéri őket, hogy állapítsák meg a vádlottak hollétét, hallgassák ki őket, és tegyenek meg az ügy minden körülményének átfogó kivizsgálását célzó egyéb vizsgálati és eljárási intézkedést. Egyúttal kérelmeztük az említett személyek kiadatását Fehéroroszországnak. Hamarosan hasonló kérelmet küldünk Litvániának Ihar Makart illetően, valamint Ukrajnának Vital Makarankát illetően" - idézte a BelTA Jarast.

Jaras korábban közölte: a KGB vádat emelt kilenc ember ellen amiatt, hogy "összeesküvést szőttek arra, hogy magukhoz ragadják a hatalmat". Négyen közülük előzetes letartóztatásban vannak - tette hozzá.

Aljakszandr Lukasenka elnök a hónap közepén azt állította, hogy az Egyesült Államok vezetésével összeesküvést szőttek hatalmának megdöntésére, őt és gyerekeit is meg akarták gyilkolni. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ezt követően közölte, hogy segített megakadályozni egy puccsot Fehéroroszországban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten bírálta a Nyugatot amiatt, hogy "hallgat a (tervezett) politikai gyilkosságról", amelyet a Nicolás Maduro venezuelai elnök által hangoztatott amerikai összeesküvésekhez hasonlított.

A Fehér Ház visszautasította a vádakat.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×