INFORÁDIÓ
2021. május 8. szombat
Mihály

atrazeneca

janssen

európai bizottság

ursula von der leyen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2020. július 8-án.

Irányváltás Brüsszelben: az mRNS-vakcinákban látja a jövőt az Unió

Infostart / Fóris György

A vektortípusú oltóanyagok végleges ejtéséről egyelőre nincs bejelentés, de új tárgyalást csak a géntanuló verziók vásárlása kapcsán kezdtek.

Az Európai Bizottság tárgyalást kezdett a BioNTech/Pfizzerrel arról, hogy a cég 2023-ig összesen 1,8 milliárd adag szérumot adhatna el az Európai Unió tagállamainak. A hírt maga Ursula von der Leyen jelentette be, leszögezte egyúttal, hogy a testület a jövőben az mRNS-típusú vakcinák beszerzését tekinti prioritásnak.

A Bizottság elnöke ennek kapcsán emlékeztetett, hogy a jövőben az immunitás megerősítéséhez további beoltásra lehet majd szükség, miközben számolni kell újabb vírusvariánsok megjelenésével is. Ezek kezeléséhez viszont olyan szerekre van szükség, amelyek képesek alkalmazkodni a változó kihívásokhoz.

„Mindezt szem előtt tartva nyilvánvaló, hogy

olyan technológiákra kell összpontosítanunk a jövőben, amelyek már bizonyítottak. Az mRNS-típusú vakcinák egyértelműen ilyenek”

– szögezte le nyilatkozatában a brüsszeli testület német elnöke.

A szervezet védekezését erősítő gének felé kódolt üzenetet közvetítő RNS-technológia, ami egyébként egy teljesen új fejlesztés, eddig

  • a BioNTech/Pfizer,
  • a Moderna és
  • a CureVac

esetében tűnt fel.

Von der Leyen nyilatkozatára azt követően került sor, hogy az AstraZeneca után a Johnson & Johnson oltóanyaga esetében is eseti vérrögképződést tapasztaltak.

Szerdán mindezek kapcsán az olasz La Stampa már jóformán tényként közölt olyan értesülést, miszerint az Európai Bizottság úgymond a tagállamok többségének egyetértésével a vírusvektoros technikát alkalmazó szérumgyártókkal nem fogja megújítani szerződését a jelenlegi megrendelések kifutása után.

A bizottsági elnök nyilatkozatát sokan voltaképpen az értesülés megerősítésének minősítették, amit azonban az Európai Bizottság szóvivője brüsszeli lapjelentések szerit szükségesnek tartott annyiban árnyalni, hogy közölte:

a 2022-es és az azt követő időszakra készülve egyelőre „még minden opció nyitva van”.

Megfigyelők megjegyzik, hogy mindaddig, amíg a brüsszeli testület nem rendelkezik valamennyi főváros jóváhagyásával ez ügyben, nem jelenthet be tényként olyan döntést, amihez EU-tagállami mandátumra van szüksége.

A lehetséges irányváltás mindenesetre így is azonnal élénk visszhangot váltott ki, média- és politikai közegben egyaránt. Az EUobserver és a Politico visszatérően idézte például Pieter Liese európai parlamenti képviselőt, a legnagyobb EP-frakció, az Európai Néppárt egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivőjét – maga is orvos –, aki a lehetséges lépést egyértelműen „helyes irányként” értékelte.

Mint fogalmazott: bár nem kétséges, hogy a jelenleg még milliószám használt AstraZeneca és Janssen is „jó vakcinák”, amiket célszerű bevetni ahhoz, hogy nyárig a járvány nagyját ellenőrzés alá vonják, ám

„a jövő az mRNS-oltóanyagoké”

– mutatott rá, tekintettel mindenekelőtt a gyorsan váltakozó vírusmutációkhoz való alkalmazkodóképességükre.

További szempontnak számít, hogy a tapasztaltak után kívánatosnak tűnik olyan szer használatára alapozni a jövőbeni európai védekezést,

amelyek gyártásánál a komponensek meghatározó hányadát európai (uniós) területen készítik

– mutattak rá a továbbiakban brüsszeli illetékesek. A Moderna ugyan amerikai, de a részben német fejlesztésű Pfizer európai gyártása lényegében megoldott, és hasonló a helyzet a CureVac esetében is.

Az Európai Unión kívüli gyártóktól való függés ismert módon komoly ellátási problémákat okozott a brit-svéd AstraZeneca esetében, amit a napokban megfejelt az amerikai Johnson & Johnson szállítmányok – további biztonsági tesztelésekre hivatkozó – leállítása. A cégtől az év végéig 200 millió adag szállítását várják, opcionális további 200 millió dózis megrendelésének a lehetőségével.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Yves Herman
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Gömöry Pál

Nyolcvanöt éves korában pénteken elhunyt Gömöry Pál olimpikon vitorlázó....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018