eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
2020. augusztus 23-án készült kép Petr Kellner cseh üzletemberről, a PPF pénzügyi befektető alapítójáról és többségi tulajdonosáról Prágában. Petr Kellner 2021. március 27-én 56 éves korában egy alaszkai helikopter-balesetben elhunyt. Az amerikai szövetségi légügyi hatóság tájékoztatása szerint a gépet Butte városka közelében érte a katasztrófa, egyelőre nem tudni, hogy miért. A balesetben öt ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült.
Nyitókép: MTI/AP/CTK/Roman Vondrous

Megrázó részletek derültek ki a cseh milliárdos tragédiájáról

Még nem tudták kihallgatni a szerencsétlenség egyetlen túlélőjét, David Horváth tízszeres cseh snowboardbajnok, többszörös világbajnoki résztvevőt, aki a balesetben elhunyt Petr Kellner üzletember extrém sportolás közbeni fotósaként dolgozott.

Az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet vizsgálja Petr Kellner cseh milliárdos szombati helikopter-balesetét. Az első feltételezés szerint az Eurocopter AS50 típusú gép nem szállt elég magasan a hegy felett, és nekiütközött egy sziklának az alaszkai Butte városka közelében. Az 1676 tengerszint feletti magasságból 250 métert zuhant a helikopter. A balesetben öten haltak meg.

Azt még nem tudják, hogy esetleg az időjárási körülmények mekkora szerepet játszottak a szerencsétlenségben, az bizonyos, hogy a baleset két órával napnyugta előtt törtért, és a roncsok után kutatók viszonylag tiszta időjárásról számoltak be.

„A terület általánosságban nagyon zord, a terepviszonyokat és az időjárást illetően is” – mondta a közlekedésbiztonsági hatóság munkatársa, Tom Chapman.

Azt még nem tudni, hogy volt-e a helikopternek feketedoboza,

ennek adatai megkönnyítenék a baleset okainak feltárását.

Szintén fontos lesz az egyetlen túlélő vallomása. Kiderült, hogy David Horváth, egy tízszeres cseh snowboardbajnok, többszörös világbajnoki résztvevő úszta meg egyedül a szerencsétlenséget. Anchorage-ban ápolják, néhány bordája tört el, és fagyási sérüléseket szenvedett. Állapota súlyos, de nincs életveszélyben, kihallgatni viszont még nem tudták a hatóságok. Ő volt Petr Kellner fotósa az extrém sportolás közben.

Kiderült az is, hogyan zajlott a mentőakció. Az iRozhlas cseh portálnak Austin McDaniel alaszkai rendőrtiszt mondta el, hogy szombaton este 10 órakor kaptak bejelentést arról, hogy egy helikopterről nincsenek információk, nem érkezett vissza, és lezuhanhatott a Knik gleccser közelében, a Matanuska-Susitna-völgyben. Egy mentőcsapat azonnal a helyszínre indult. Egy túlélőt találtak, őt azonnal orvosi ellátásban részesítették. Öt holttestet fedeztek fel, de nem szombat este szállították el őket, csak másnap, mert időközben besötétedett. Vasárnap reggel a nemzeti gárda tagjai és önkéntesek repültek a helyszínre a halottakért.

A cseh sajtó arról ír, hogy a milliárdost szűk családi körben temetik majd el, ám egyelőre nem tudni, hogy az alaszkai hatóságok mikor adják át a holttestet. Négy gyermeke van, közülük Anna is snowboardozik.

Kellner imádta ezt a sportot, az adrenalin éltette, és gyakran utazott Alaszkába, hogy az extrém körülmények között sportolhasson.

Korábban oktatót is fogadott, akitől sokat tanult.

Az Aha! című lapnak egy forrás azt mondta, hogy a végzetes út előtt nem sokkal a karibi térségben járt az üzletember. „Néhány napja beszéltünk, azt mondta, nagyon élvezte az utat.”

Petr Kellner a PPF Group pénzügyi befektető csoport többségi tulajdonosa, övé a PPF részvényeinek 99,93 százaléka, magánvagyonát a Forbes magazin tavaly év végén 293 milliárd koronára (11,2 milliárd euróra) becsülte. Bejelentették, hogy a cégcsoport vezetését Ladislav Bartoníček veszi át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×