eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk
A Telenor logója a Telenor Magyarország Zrt. törökbálinti székházában lévő üzletben 2012. augusztus 1-jén.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Petr Kellner halálával akár hazai kézbe is kerülhet a magyar Telenor

Mivel az Antenna Hungáriának 25 százalékos része van benne, elővásárlási joga van az állami tulajdonú cégnek.

Rövid távon nem lesz hatással a PPF csoport működésére Petr Kellner váratlan halála, hosszabb távon azonban az örökösök döntik el, hogy milyen irányt vesz a 3 kontinensen, 25 országban jelenlévő 44 milliárd eurós vagyon kezelő cseh PPF óriásvállalat - mondta az InfoRádiónak a HWSW informatikai hírportál szakújságírója.

A szombaton helikopter-balesetben Alaszkában elhunyt, a rendszerváltozás idején felemelkedett cseh milliárdos ugyanakkor a Telenor Magyarország többségi tulajdonosa is volt, ennek kapcsán kérdezte az InfoRádió Koi Tamás szakújságírót.

"Kellner az elmúlt évtizedekben a médiában, a banki és a pénzügyi szolgáltatások területén, a távközlésben is számos érdekeltségre tett szert és nem is csak Európában, hanem Kínában is kiépített egy pénzügyi szolgáltatót. Minket, magyarokat érint, hogy a PPF tulajdonában van a Telenor Magyarország, az egyik legnagyobb magyarországi mobilszolgáltató, 2018-ban vette meg a norvég tulajdonostól a magyar vállalatot a PPF, a bolgár, a szerb és a montenegrói üzletágat is. Csehországban az O2 mobilszolgáltató a PPF-hez tartozik.

A most következő lépések a piacot is nagyon érdeklik, nem volt olyanra példa a régióban, hogy egy ilyen befolyással rendelkező üzletember idő előtt elhunyt volna"

- részletezte a szakíró.

Az 56 éves korában elhunyt Petr Kellnernek négy gyermeke van, ami tovább bonyolíthatja a helyzetet. Cégein keresztül 160 ezer ember napi betevőjéért volt felelős.

Koi Tamás jelezte, már megnevezték azt az embert, aki rövidtávon elnavigálhatja a cégbirodalmat, egy "másik részvényesről", Ladislav Bartoníčekről van szó, Kellner üzlettársa volt és ismeri a PPF napi működését.

A Telenorra kitérve elmondta, 75 százalék a PPF tulajdoni aránya, a másik 25 százalék 2019-ben a magyar állami fenntartású Antenna Hungáriához került.

A szakíró szerint itt is fontos kérdés lesz, hogy mit akarnak az örökösök, és

az sem kizárt, hogy a Telenor Magyarország eladásával kapcsolatos tárgyalások már Kellner halála előtt megkezdődtek.

Ami biztosnak látszik, hogy az Antenna Hungáriát eladás esetén elővásárlási jog illetné meg.

"Úgy látszik, van is olyan állami szándék Magyarországon, hogy egy nagy mobilszolgáltatót megszerezzen az állam, erről már régóta szó is van, kormányzati nyilatkozatok is szóltak erről, tehát egyáltalán nem tűnik utópiának a jelenlegi helyzetben" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×