eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
2020. augusztus 23-án készült kép Petr Kellner cseh üzletemberről, a PPF pénzügyi befektető alapítójáról és többségi tulajdonosáról Prágában. Petr Kellner 2021. március 27-én 56 éves korában egy alaszkai helikopter-balesetben elhunyt. Az amerikai szövetségi légügyi hatóság tájékoztatása szerint a gépet Butte városka közelében érte a katasztrófa, egyelőre nem tudni, hogy miért. A balesetben öt ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült.
Nyitókép: MTI/AP/CTK/Roman Vondrous

Különleges részletek derültek ki a cseh multimilliárdos haláláról

A csehszlovák rendszerváltozás és privatizáció legnagyobb nyertese hunyt el az alaszkai helikopter-balesetben. Petr Kellner legutóbb nagy segítséggel szállt be a koronavírus elleni cseh védekezésbe.

Mint az Infostart már beszámolt róla, magánhelikoptere balesetében elhunyt az 56 éves cseh dollármilliárdos Petr Kellner, Alaszkában csapódott a földbe, vele együtt öten vesztek oda, egy másik cseh férfi, valamint további három amerikai személy, köztük a helikopter 33 éves pilótája, egy személyt súlyos állapotban az anchorage-i kórházba szállítottak.

Az amerikai szövetségi légügyi hatóság tájékoztatása szerint az Eurocopter AS50 típusú gépet Butte városka közelében érte a katasztrófa, egyelőre nem tudni, hogy miért.

Az idnes.cz cseh portál úgy értesült, hogy a helikopter

síelők egy csoportját

szállította. A baleset akkor történt, amikor a csapat úgynevezett heliskiingre indult, ami egy rendkívül drága és kockázatos extrém sport, lényege, hogy a síelő a helikopterből kiugrik az egyébként érinthetetlen hegycsúcsra, majd a szűz hóban lesiklik a hegyoldalon.

Így néz ki maga a sportág:

Vagyon, befolyás

Az 56 éves cseh milliárdos tragikus balesetéről szóló külföldi sajtóértesüléseket a cseh hírügynökségnek megerősítette Kellner befektetési alapjának, a PPF-nek (Prvý privatizačný fond) a szóvivője is. Ez a befektetési csoport a tulajdonosa mintegy 30 közép- és kelet-európai tévétársaságnak, de Kellner volt a tulajdonosa az O2 telefonszolgáltató cseh és szlovák leányvállalatának, valamint a Home Credit hitelnyújtó cégnek is.

Szlovákiában is a legbefolyásosabb vállalkozók közé tartozott, egyrészt éppen a 130 millió eurós éves hasznot termelő Markíza, másrészt az O2 Slovakia miatt, melynek éves forgalma 300 millió euró. A következő vállalat, amely Kellner érdekkörébe tartozik Szlovákiában, az útvámrendszert működtető SkyToll. Kellner korábban csupán pénzügyi beruházóként volt ismert a társaság mögött, az üzleti életben azonban lényegében a tulajdonosának tekintik. A Csehországban működő CzechToll vállalatot is a PPF birtokolja. Az árakat összehasonlító Heureka is cége érdekeltsége.

Petr Keller vagyonát a Forbes nemrég 17,5 milliárd dollárra becsülte (11,2 milliárd euró), a Bloomberg listáján Kellner 15,7 milliárd dolláros vagyonnal szerepel.

A PPF több országban is jelen van Európától Oroszországig, valamint az Egyesült Államokban és Ázsiában is vannak érdekeltségei. Tavaly június végi állapot szerint a PPF közel 44 milliárd euró vagyoni érték felett gazdálkodik.

2018-ban a cseh vállalkozó cége vette meg a Telenor Magyarországot, jelenleg 75 százalékos tulajdona van benne a vállalatnak. Övé volt még a hazai Skoda-forgalmazó, valamint a Mall Csoport is.

Pénzügyi birodalmát – a Paraméter felvidéki portál összefoglalója szerint – a Cseh biztosító (Česká poisťovňa) alapjaira építette, melynek egyötödét vásárolta meg 1996-ban. Később a PPF-et holdinggá alakította, székhelyét pedig Amszterdamba költöztette. A beruházási alap révén a 90-es években mintegy 200 társaságba és vállalkozásba fektetett be. Kellner egyébként

1987-ben végzett közgazdászként,

és a rövid filmstúdiós kezdet után az első igazi munkahelye az Impromat nevű cég volt, amely fénymásológépeket importált az akkor megnyíló Csehszlovákiába. Lényegében az Impromatnál állt össze az a baráti-vállalkozói hármas (Kellner mellett Milan Vinkler és Milan Maderyc), amely

1991-ben meglátta a nagy üzleti lehetőséget az akkor induló kuponos privatizációban.

Csehországban a rendszerváltás utáni privatizáció leegyszerűsítve úgy zajlott, hogy az állampolgárok kuponokat kaptak, amelyeket az állami vállalatok részvényeire válthattak be, és ezt vagy az árveréseken közvetlenül licitálva tették, vagy befektetési alapokba összeállva. A PPF egy volt az ilyen alapok közül

A vállalkozóé volt a prágai O2 Arena is.

A világ 500 leggazdagabb emberének egyike volt, csehként az egyetlen ebben a csoportban.

Hogy a PPF élén ki váltja, egyelőre rejtély.

A Moneta Money Bank részvényei hétfőn Prágában 4,3 százalékot estek a hírre reagálva. PPF másik befektetése, az O2 Csehország részvényei 0,8 százalékot csúsztak.

Filmben

A G7 összeállításában szerepel, hogy csaknem legendás az az 1989-ből származó 20 másodperces filmrészlet, amelyben statisztaként szerepel: egy házibuliba érkező lányt enged be az ajtón, majd bemutatja őt egy másik férfinak – az akkor 25 éves Petr Kellner a Prága melletti Barrandov filmstúdió asszisztensekét keveredett a villámlásnyi epizódszerepbe.

Nemzeti-emberi gyász

Miloš Zeman cseh elnök a halál kapcsán szóvivője útján kifejezte, mennyire tisztelte az üzletembert sikerei miatt, és "nagyon sajnálja tragikus halálát".

Andrej Babiš cseh miniszterelnök a Twitteren írt: "Hihetetlen tragédia. Nagyon sajnálom, mélységes részvétem Petr Kellner családjának."

A cseh üzleti világ egyik kiemelkedő alakja, Kellner filantróp erőfeszítései az oktatásra összpontosultak, és a feleségével, Renáta Kellnerovával alapított Kellner Családi Alapítványon keresztül irányították őket.

A PPF 100 millió cseh koronát (csaknem 1,4 milliárd forint) adományozott a kormánynak a koronavírus-járvány korai szakaszában fellépő légzőkészülékekért, maszkokért és tesztkészletekért.

Petr Kellner temetése szűk családi körben lesz. Befektetési csoportjának szóvivője azt kérte, hogy mindenki tartsa tiszteletben a Kellner család magánéletét.

„Miközben munkáját a hihetetlen szorgalom és kreativitás jellemezte – áll a PPF által kiadott nyilatkozatban –, magánélete a családé és a gyermekeié volt.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×